Hlavní obsah
Článek

V úterý dopoledne přišla smutná zpráva o smrti vynikajícího českého herce Josefa Abrháma (†82). Zemřel pouhých jedenáct měsíců po milované manželce, herečce Libuši Šafránkové (†68). S láskou na něj vzpomínají fanoušci i kolegové.

Pro Super.cz zavzpomínal Jiří Krampol (85), s Abrhámem byli absolventi DAMU ročníku 1962. Herec si posteskl, že z tehdejší party přátel zbyl už jediný.

„Z nás sedmi statečných z ročníku jsem už zbyl jen já. Byli jsme skvělá sestava: Pepa Abrhám, Petr Čepek, Jirka Bednář, Václav Sloup, Láďa Mrkvička a Jan Odl,“ vzpomínal Krampol. „Pepa byl nejen můj spolužák, ale i kamarád. Je mi to strašně líto, že odešel,“ uvedl herec.

Se zesnulým kolegou se naposledy viděl před pěti lety. „Vždycky, kdy jsme se viděli, jsme se dali do řeči. Měl jsem ho rád,“ dodal smutně.

Úmrtí Josefa Abrháma zasáhlo také režiséra Zdeňka Zelenku, který s kolegou natáčel krimi film Černá karta (2005) a pohádku Kouzla králů (2008).

„Točili jsme spolu detektivku pro Českou televizi Černá karta, kde měl Abrhám pro něj nezvyklou roli protivného a depresivního člověka, kterého hrával málokdy. Role se ale zhostil skvěle a byl excelentní,“ vzpomínal.

„Během natáčení pohádky Kouzla králů jsem si zase uvědomil, jaká je to legenda. Všichni herci z něj hned první den byli nadšení a byl pro ně obrovským vzorem. V pauzách mezi natáčením si sedl za piano a jen tak hrál a improvizoval, byl to i vynikající pianista. Měl v sobě noblesu a oplýval velkým smyslem pro humor. Obdivoval jsem i jeho civilní herectví, které předvedl například ve filmu Vrchní, prchni!. Mrzí mě, že bohužel odchází takové herecké legendy,“ dodal Zelenka.

Abrhámovo herectví zasáhlo i mladou generaci, mimořádně oblíbená je komedie Vrchní, prchni!, v níž si zahrál po boku své ženy. „Libuška s Josefem ale nikdy neodejdou, ti nám zůstávají napořád,“ sdílela s fanoušky Nikol Štíbrová (37) spolu s fotkou z populárního filmu.

„A už zase spolu. Tak šťastnou cestu,“ napsala zpěvačka Elis Ochmanová (35), rovněž v narážce na pevné pouto, které herecké manžele pojilo.

Reklama

Další články

Načítám