Hlavní obsah
Článek

Je podle vás Clint Eastwood spíše lamač srdcí, nebo kovboj a drsňák? Že umí zahrát obě polohy, o tom se můžete přesvědčit v neděli večer při sledování filmu Dva mezci pro sestru Sáru. A připravte se na návrat divokých sedmdesátek, málokterý western byl kdy pikantnější.

Když se v roce 1970 dostal na stříbrná plátna snímek Dva mezci pro sestru Sáru, filmový svět i církev se otřásly v základech. A to nejen kvůli drsným přestřelkám, které se odehrávají pod neúprosným mexickým sluncem. Příběh totiž nabízí nečekanou linku zakázané lásky.

Podle mnohých kritiků se scenárista Albert Maltz musel snad dočista zbláznit, když děj vystavěl kolem nevinné jeptišky s poněkud temnější minulostí. Dějový zvrat, kdy dojde k odhalení, co je vlastně sestra Sára zač, byl skandální. Proč? Přesvědčte se sami, ve středu od 23:25 na Televizi Seznam.

Ke skandálu se schylovalo dokonce i během natáčení

Dodnes si o tom šuškají vrabci na střeše. Při natáčení westernové komedie Dva mezci pro sestru Sáru se Eastwood zakoukal do představitelky hlavní ženské role, Shirley MacLainové. Jeden z největších chlapských vzorů moderní kinematografie měl po Shirley pokukovat, a dokonce jí byl neustále v patách. Stala se z nich nerozlučná dvojka, a i když byly kamery zrovna vypnuté, neudělali bez sebe krok. Jiskra mezi filmovými ikonami ale nepřeskočila jednostranně. Jejich pohledů si všiml celý natáčecí štáb. Slavná americká herečka, kterou si jistě vybavíte ze seriálu Panství Downton, se k celé kauze nikdy nevyjádřila. Možná chtěla uchránit nejen sebe, ale i Eastwoodovo (tehdy ještě první) manželství.

Kliďas za všech okolností

Co by to bylo za natáčení westernu, kdyby se obešlo bez nečekaných komplikací? Jedna taková potkala přímo hlavního představitele. Nešlo ale jen tak o nějakou prkotinu, Eastwoodovi šlo o život. Během natáčení se totiž splašila jedna mula, která ho následně napadla. Clint zachoval klid, ačkoliv byl jistě strachy bez sebe, situaci zvládl a mulu dokázal uklidnit. Není divu, že je Eastwood dodnes považován za jednoho z největších drsňáků Hollywoodu!

3
fotky

Další články

Načítám