Hlavní obsah
Článek

Naprosto nesourodá dvojice, tvořená profesionálním zabijákem (Jean Reno) a neustále mluvícím smolařem (Gérard Depardieu), se ocitne v jedné cele. Komedie Drž hubu! skvěle dokazuje, že francouzská kinematografie má co nabídnout nejen v dramatickém žánru, ale také v oblasti komedie.

Z počáteční nevraživosti často vznikají ta nejpevnější přátelství. Když se poprvé střetne mlčenlivý a tvrdý gangster s upovídaným prosťáčkem, málokdo by předpověděl, jaké dobrodružství je čeká. A už vůbec by nikdo neodhadl, že nakonec oba zjistí, jak moc jeden druhého potřebují – i když si to nechtějí přiznat.

Když se potkají protiklady

Snímek Drž hubu!, který odvysílá Televize Seznam v pátek 4. 10. od 20:10 hodin, je plný humoru a vtipných scén. Hláška „drž hubu“ zazní ve filmu celkem 36×. Nejčastěji ji vykřikuje Ruby (Jean Reno), profesionální zabiják, když se zoufale snaží umlčet svého neúnavného spoluvězně. Quentin de Montargi (v podání Gérarda Depardieua) totiž nepřestává mluvit a bez váhání říká všechno, co ho napadne.

Scenárista a režisér Francis Veber si ve filmu pohrál s představou, co by se stalo, kdyby se tyto dvě naprosto protichůdné postavy daly dohromady a staly se psanci na útěku před zákonem i mafií. Výsledkem je brilantní situační komedie, která staví na skvěle vypointovaných scénách a dává maximální prostor dvěma hvězdám francouzského filmu.

Rozmluvil i vraha…

Když se Ruby a Quentin vydají na útěk, zdolávají nejednu překážku. Při natáčení se celý filmový štáb i herci dostali do reálného prostoru psychiatrické léčebny, ze které měli hlavní hrdinové filmu utéct. Část léčebny byla vyčleněna pro filmaře, v ostatních částech ale pobývali pacienti, konkrétně duševně nemocní s nařízenou ostrahou. Prostředí, ve kterém se nikdo necítil moc dobře, nahánělo strach.

Ne však Gérardovi, který se se zřízenci, ale i samotnými pacienty dal do řeči a rád si s nimi povídal. Ostatní členové natáčecího týmu koukali, aby z placu co nejdříve zmizeli, francouzská filmová star si však v rozhovorech s psychicky narušenými lidmi libovala.

Depardieu dokonce dokázal navázat rozhovor s opravdovým trojnásobným vrahem. Nutno dodat, že tento muž poslední dva roky s nikým nepromluvil. Až nyní. Jak je vidět, Quentin a jeho představitel Gérard Depardieu toho měli společného více, než by se zdálo.

Další články

Načítám