Hlavní obsah
Článek

A zase ten Kirk Douglas. Minulý týden se vrátil na televizní obrazovky ve westernu Poslední západ slunce a už dnes či ve středu se na něj mohou diváci Televize Seznam těšit znovu. Na scénu totiž přichází v legendární roli Spartaka!

Všestranné herecké nadání, uhrančivý pohled a dokonalé tělo. Tak by se dal popsat v několika slovech Kirk Douglas, otec Michaela Douglase. Role Spartaka z roku 1960 mu dokonale sedla a právě jeho výkon byl klíčový pro úspěch celého dvoudílného snímku. Dalšími výraznými postavami byli Laurence Olivier jako Crassus a Jean Simmons jako Varinia, kteří také přispěli k silnému hereckému obsazení.

První díl fascinujícího historického dramatu mohou zájemci zhlédnout na obrazovkách Televize Seznam dnes v 11:55 nebo ve středu ve 23:30. Druhý díl pak uvidí v neděli 29. září ve 20:10.

Film prošel tvrdou cenzurou

Snímek Spartacus, režírovaný Stanleyem Kubrickem, se stal jedním z nejvýznamnějších filmů své doby. Zásadně ovlivnil filmový průmysl a zapsal se do jeho dějin. Americký filmový institut snímek v roce 2006 zařadil na páté místo v seznamu Nejepičtějších podívaných.

Spartakus se stal přelomovým v mnoha ohledech. Jedním z nich je například fakt, že film byl jedním z posledních komerčních snímků, z nichž byla odstraněna homosexualita. Za vystřižením některých snímků stála správa produkčního kodexu, přes kterou některé záběry prostě neměly šanci projít.

Najímali se liliputáni a lidé bez končetin

Natáčení gladiátorských soubojů se účastnilo více než 10 000 lidí, z toho bezmála 200 kaskadérů. Náročné byly především hromadné scény. Pro realistické záběry režisér Kubrick nechal najmout liliputány a bezruké či beznohé muže, kterým následně filmoví maskéři připevňovali umělé končetiny, aby jim během bojů odpadávaly.

Kubrick také pronajal pro natáčení scény hořícího tábora vojáků více než 10 akrů půdy, tedy cca čtyři hektary, za 40 000 amerických dolarů. Každý kaskadér, který se účastnil natáčení, musel projít náročným výcvikem přímo pro gladiátory.

Pro dokreslení atmosféry zápasů v aréně byl použit zvukový záznam řvoucích fanoušků z fotbalového utkání. Nakonec byl ale Kubrick stejně donucen všechny drsné scény z velkolepé bitvy vystřihnout, protože byly až moc násilné.

Bez Oscara

Film Spartakus je slavný pro své epické bojové scény a masové bitvy. Choreografie bojů byla pečlivě plánována a realizována s velkým důrazem na historickou přesnost. Souhra je jedinečná. Tvůrci ale nejvyšší filmové ocenění nezískali. Jedná se totiž o jediný film v historii, který vyhrál Zlatý glóbus v žánru drama, aniž by byl později nominován na Oscara za nejlepší film.

Podívejte se na první díl historického dramatu již dnes na obrazovkách Televize Seznam.

Další články

Načítám