Hlavní obsah
Článek

Třináctidílný seriál Synové a dcery Jakuba skláře odhalil nadání Luďka Munzara. Byl nejen skvělým hercem, ale uživil by se i jako pracovník sklářské huti.

Jaroslav Dietl v seriálu Synové a dcery Jakuba skláře dokonale vykreslil charaktery jednotlivých postav, aby diváci snadno poznali, kdo je dobrák a kdo si zaslouží spíše opovržení. Jeho dílo je nejen mistrovským televizním kouskem, ale také důležitým kulturním dědictvím. Seriál nám připomíná momenty československé historie a to, jak je prožívali obyčejní lidé. Osudy rodiny Cirklů si můžete připomenout od 1. června do 24. srpna každou sobotu od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Tvrdohlavý sklář

Děj příběhu začíná příchodem svobodného mládence Jakuba Cirkla, kterého ztvárňuje Luděk Munzar (†85), do albrechtické huti. Tamní sklářský mistr okamžitě poznává jeho výjimečný talent a mimořádné nadání pro práci se sklem. Jakub se ale o své umění nechce s nikým dělit, je tvrdohlavý, vše, co zná, chce předat jen svým budoucím potomkům. Zajímavostí je, že Munzarovi bylo v době natáčení padesát let, ale zkraje seriálu hrál devatenáctiletého mladíka.

Hvězdné obsazení

Tak jako v každém Dietlově seriálu, i v tomto historickém seriálovém dramatu se mohou diváci nechat unášet nadprůměrnými hereckými výkony. Exceluje Luděk Munzar, který ztvárnil hlavní roli skláře Jakuba Cirkla. Munzar se ale musel popasovat s tím, že hraje otce hereckým kolegům, kteří byli jen o pár let mladší než on sám. A zvládl to samozřejmě na výbornou. Jedním ze synů byl i Jiří Krampol (85), který v seriálu ztvárnil patrně jednu ze svých životních rolí. Národ si ho od té doby zaškatulkoval coby syna podnikavého hostinského a hoteliéra Pepu Cirkla, ve skvělém duu s Uršulou Klukovou.

Petr Kostka se zase pozoruhodně vyrovnal s postavou slabošského kariéristy, který až s věkem pochopí, že vzít si dominantní a sobeckou ženu (Jaroslava Obermaierová) byla velká chyba. Povahově nejblíž má k otci syn Antonín, kterého ztvárnil Svatopluk Skopal. Ten ale padne jako člen odboje v boji za vlast. Jediný, kdo podědil vztah ke sklářskému řemeslu, je nakonec syn Vojtěch aneb Jaromír Hanzlík. V dalších rolích se objevila řada skvělých herců, například Jana Preissová, Radoslav Brzobohatý, Petr Čepek, Ondřej Kepka, Daniela Kovářová, Hana Maciuchová, Marta Vančurová, Oldřich Vízner či Eva Jakoubková.

Munzar měl opravdu talent

Luděk Munzar nejenže skvěle ztvárnil skláře Jakuba, v reálu prokázal, že i on sám má k řemeslu nadání. Opravdoví mistři na huti si ho nemohli vynachválit a říkali, že měl opravdu šikovné ruce a s píšťalou i horkou tekoucí hmotou skla uměl zacházet rychle a přitom něžně. Jemu samotnému se dokonce foukání skla natolik zalíbilo, že když na huti probíhala premiéra seriálu, nechtěl se na sebe dívat a šel raději k peci, kde zatím vyfoukal několik půllitrů. Po premiéře pak na tzv. dotočnou koupil podle pamětníků pivo a buřty a povídalo se dlouho do noci.

Připomeňte si osudy Jakuba skláře a jeho rodiny, seriál startuje první červnovou sobotu na obrazovkách Televize Seznam.

Další články

Načítám