Hlavní obsah
Článek

Film Rozmarné léto je považován za jeden z klenotů československé kinematografie. Příběh tří dobrých přátel, kteří spolu tráví léto v říčních lázních, je nám všem notoricky známý. I přesto si ho rádi pustíme znovu a znovu. A další příležitost budeme mít ve čtvrtek 25. července na obrazovkách Televize Seznam.

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.“ Jedna z nejznámějších hlášek československého filmu. Rudolf Hrušínský coby Antonín ji pozvedl na ikonickou větu, která je bezmála šedesát let citována na nejrůznější způsoby, stala se symbolem tuzemského humoru i filozofického nadhledu. Ostatně, jako Rudolf Hrušínský sám.

Trápení s pletí

Při natáčení filmů se štáb musí potýkat s nejrůznějšími situacemi. Některé z nich by nás možná ani ve snu nenapadly. V Rozmarném létu si může pozorný divák například povšimnout, že pleť Rudolfa Hrušínského má zvláštní barvu. Na vině je make-up, který musely maskérky používat. Důvodem byl filmový materiál, na který byl snímek natáčen. Jednalo se o americký Kodak, který velmi realisticky zachycoval barvy pleti. A miláčka národa Hrušínského zvýrazňoval natolik, že to působilo rušivě.

Proto bylo nutné jeho pleť zjemnit a použít silnou dekorativní kosmetiku. Navíc herec se právě zotavoval po nemoci a potřeboval hodně odpočinku. S Menzelem tak vymysleli plán, jak skloubit natáčení i Hrušínského odpočinek. Co nejvíce se proto natáčelo v blízkosti hercovy chalupy, takže měl dostatek času i na rekonvalescenci.

Učili se češtinu podle magneťáku

Rozmarné léto, natočené podle stejnojmenné knižní předlohy Vladislava Vančury, režíroval samozřejmě Jiří Menzel. Díky jeho typicky jemnému humoru a poetickému stylu dokázal zachytit dokonale atmosféru Vančurova románu. I proto trval na tom, že herci budou ve filmu používat stejně květnatou češtinu jako v knize. A že to herci dokázali dokonale, protože si archaický jazyk cvičili podle magnetofonových nahrávek, se můžete dodnes přesvědčit sami.

Dva v jednom

Pro jednoho z nejvýznamnějších českých režisérů bylo natáčení vcelku náročné. Menzel si kromě režie ve filmu i sám zahrál. Scény s jeho Arnoštkem se tedy musely nejprve nazkoušet s dublérem, aby je mohl Menzel hodnotit z režisérské židle. Až po odsouhlasení se sám postavil před kameru a scény se natáčely naostro. Výsledek tak byl překvapením vlastně pro všechny.

Dodnes má film co říct

Rozmarné léto je filmem, podle kterého bychom se měli řídit všichni. Popisuje krásu naprosto obyčejných a na první pohled jednoduchých okamžiků, připomíná radost ze života a každodenní krásy. Nadčasové dílo oslovující již několik diváckých generací je skvělým příkladem toho, jak může kinematografie zachytit a oslavit lidský život ve všech jeho podobách.

Další články

Načítám