Hlavní obsah
Článek

Jak už to tak bývá, životy těch nejvýraznějších komiků nebývají příliš veselé. Bohužel ani v případě Robina Williamse to nebylo jinak. Humor a smích rozdával po hrstech, sám však trpěl úzkostmi a depresemi, které ho dovedly až k sebevraždě.

Americký herec a komik Robin Williams ztvárnil desítky ikonických rolí, mezi nejvýraznější bezesporu patří ty ve filmech Společnost mrtvých básníků, Hook, Táta v sukni či Dobrý Will Hunting, který mu vynesl Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Navždy si ho budeme pamatovat také coby neortodoxního kněze, který mladý manželský pár provází poněkud netradičním předsvatebním kurzem. Film Kněz je poděs, který uvidíte 12. července na obrazovkách Televize Seznam, je plný absurdních situací, které vám ale vykouzlí úsměv na tváři.

Zvládne mladý manželský pár dodržet tři základní pravidla?

Zamilovaný Ben (John Krasinski) a Sadie (Mandy Moore) se rozhodnou zapsat do předsvatební přípravky reverenda Franka, kterého ztvárňuje Robin Williams. Není asi třeba zdůrazňovat, že Frank není jen tak ledajaký kněz, ale doslova poděs. Snaží se snížit vysokou rozvodovost tím, že budoucím manželům připravuje náročné úkoly a zkoušky, aby si ověřili, zda v manželství obstojí. Pár musí projít třemi úkoly: napsat své vlastní sliby, nesmí mít sex před svatbou a musí se naučit chovat jako manžel a manželka. K tomu všemu se ještě přidá rychlokurz rodičovství, kterého se účastní sada děsivě vypadajících robotických miminek. Ben a Sadie začnou samozřejmě postupem času přemýšlet, jestli má ještě vůbec cenu plánovat společnou cestu životem. Jak to všechno dopadne, se dozvíte v pátek 12. července od 20:10 na Televizi Seznam ve filmu Kněz je poděs.

Smutný život komika

Robin Williams vyrůstal v bohaté rodině, jeho dětství ale nebylo šťastné. Byl hodně osamělý, což mu ale pomohlo rozvíjet představivost a smysl pro humor. Na druhou stranu se mu ale již právě tehdy začaly pomalu rozvíjet deprese. Nepřidávalo mu ani to, že trpěl nadváhou a spolužáci se mu posmívali. Bojoval proti tomu tak, že ze sebe začal dělat třídního šaška a všechny kolem sebe pokaždé rozesmál. Stavěl kolem sebe nezbořitelnou zeď z humoru.

Po krátkém působení na Claremont Men’s College, kde studoval politické vědy, se Williams rozhodl věnovat herectví a přestoupil na Juilliard School v New Yorku. Tam studoval pod vedením slavného učitele herectví Johna Housemana, který v něm rozpoznal jedinečný talent. Jeho kariéra se začala snově rozjíždět, přesto mu nepřinesla radost ani úlevu. Navzdory svému profesionálnímu úspěchu se Williams potýkal se závislostí na drogách a alkoholu. Deprese ho doprovázely na každém kroku, ale vše uměl dokonale skrývat před veřejností i před svými nejbližšími. Ani jeho žena Susan Schneider netušila, že krátce před smrtí byl psychicky úplně na dně. Svůj život ukončil sebevraždou. Našli ho v jeho bytě, oběšeného mezi dveřmi s podřezanými žílami. Všichni byli v naprostém šoku, nikdo nic netušil…

Opravdový kamarád

Robin Williams měl i přes své obrovské psychické problémy velmi dobré srdce. To dobře věděl i jeho kolega Christopher Reeve (mj. představitel Supermana), který po těžké nehodě skončil na vozíku. Williams za ním přišel do nemocnice a na pokoji mu uspořádal osobní show. Reeve pak řekl, že to bylo poprvé od nehody, kdy se konečně zase smál. A prý pořádně od plic.

I vy se můžete s Robinem Williamsem znovu zasmát, když si v pátek 12. července pustíte film Kněz je poděs.

Další články

Načítám