Hlavní obsah
Článek

Film Adéla ještě nevečeřela je filmem, který si i po desítkách let udržuje své místo v srdcích diváků. Jeho originální kombinace detektivního příběhu, grotesky a fantazie spolu s výborným hereckým obsazením a výpravou z něj dělá skutečnou filmovou lahůdku. Možná jste to nevěděli, ale hlavní roli přitom původně získal někdo úplně jiný!

Snímek o masožravé kytce, který uvidíte ve čtvrtek 17. října ve 20:10 na obrazovkách Televize Seznam, patří jednoznačně mezi klenoty československé kinematografie. Zvláštní pozornost si samozřejmě zaslouží ústřední postava detektiva Nicka Cartera, kterou jedinečně ztvárnil Michal Dočolomanský. V prvním plánu se s ním ale vůbec nepočítalo!

Tvůrci hledali charismatického herce, který dokáže kombinovat vážnost detektiva se smyslem pro komediální nadsázku. Původně tak padla volba na Jiřího Kodeta, známého svým aristokratickým vystupováním a výrazným charismatem. Nakonec vše dopadlo jinak. Důvod?

Změna v obsazení

Přeobsadit hlavní roli nebývá jednoduché. Zejména pak v minulých dobách, kdy se šetřila každá koruna. Ve filmu Adéla ještě nevečeřela tak měl sice hlavní roli hrát sice Jiří Kodet, který řádně prošel kamerovými zkouškami, jenže se nevešel do kostýmu, který byl už dopředu ušitý.

Socialistické zřízení si nemohlo dovolit náklady navíc, takže přešívání, nebo dokonce úplně nový kostým nepřicházely v úvahu. Hledal se proto menší a hubenější náhradník. A tak byl objeven slovenský herec Michal Dočolomanský, který do té doby vystupoval především v divadle a široké veřejnosti nebyl tolik známý.

Co by bylo, kdyby…

Dnes už můžeme jen spekulovat, jak by film vypadal, kdyby se v hlavní roli objevil Jiří Kodet. Pravděpodobně by jeho pojetí Nicka Cartera bylo odlišné – více noblesní, možná vážnější a méně komediální. Není pochyb o tom, že Kodet byl výborným hercem s výrazným dramatickým talentem, ale film by možná s jeho obsazením ztratil jemnost a hravost, kterou postavě přinesl Dočolomanský. Zapřemýšlet o tom můžete ve čtvrtek při sledování Televize Seznam a tohoto nesmrtelného snímku.

3
fotky

Další články

Načítám