Hlavní obsah
Článek

Každého z nás alespoň jednou za život jistě píchla včela. Co se ale stane, když je terčem několika stovek žihadel malé dítě? Film Cena medu je inspirován skutečnou událostí, ze které dodnes tuhne krev v žilách.

Letní prázdniny jsou plné dětského smíchu a radovánek. Bohužel někdy si s námi ale osud pěkně pohraje a překazí i ty nejlépe vymyšlené plány. I o tom vypráví silný příběh snímku Cena medu, který je inspirován reálnými událostmi z roku 1984. Je tomu čtyřicet let, co malý pětiletý chlapec dostal shodou nešťastných náhod kolem pěti stovek včelích žihadel.

To je pro představu dávka, která by byla smrtelná i pro dospělou pětašedesátikilovou ženu. Pro malé dítě je život ohrožující již kolem devadesáti žihadel. Samozřejmě ale záleží na mnoha faktorech. Každopádně vždy je klíčová rychlá reakce zdravotníků a okamžitá odborná péče. Napínavé filmové drama Cena medu si můžete připomenout již dnes večer na obrazovkách Televize Seznam.

Vlach překvapil v roli doktora

Scenárista Pavel Hajný, který je podepsaný například pod snímky jako Copak je to za vojáka… nebo Když v ráji pršelo, do snímku Cena medu promítl reálnou postavu doktora Wiesbitzského, který pobodaného chlapce společně se svým týmem opravdu léčil. Obdivuhodného lékaře ve filmu ztvárnil pro mnohé diváky překvapivě Oldřich Vlach. Ten je v české filmové kinematografii přece jen zapsán spíše v rolích bezcharakterních padouchů. Zdravotníka, který udělá vše pro to, aby malého Péťu zachránil, ale Vlach ztvárnil skvěle. Škoda jen, že neměl více takových příležitostí.

Včely mu lezly po obličeji doopravdy

Každé natáčení se zvířaty bývá náročné, když se jedná o včely, tak to platí dvojnásob. Tvůrci filmu proto využívali i rad odborníků ze včelařského ústavu, protože ovládnout včelí roj není opravdu žádná sranda. Navíc režisér si stál za svým a scénu, kdy roj spadne malému Petříkovi do obličeje, chtěl mít co nejreálnější. Původně filmaři plánovali použít latexový odlitek tváře dítěte, ale na kameře to nevypadalo věrohodně. A tak včely nakonec opravdu nalétávaly na hercův obličej. Tehdy sedmiletý Jakub Zdeněk, který o rok dříve hrál ve filmu Skalpel, prosím, se ale své úlohy zhostil na výbornou. A vy se o tom můžete přesvědčit, když si 8. srpna od 20:10 pustíte film Cena medu na Televizi Seznam.

Související témata:
Včely
Bodnutí hmyzem

Další články

Načítám