Hlavní obsah
Článek

František Husák, kterého všichni známe coby Ludvu ze série o rodině Homolkových, ztvárnil nespočet filmových i divadelních rolí. Je ale až k nevíře, jak úzce některé z nich souvisely s jeho osobním životem. Příkladem je film z roku 1984 z režie Jaroslava Papouška Všichni musí být v pyžamu. Příběh snímku si můžete připomenout 13. června na Televizi Seznam.

Ať už byl herec František Husák obsazen do hlavní role filmu Všichni musí být v pyžamu záměrně, nebo shodou náhod, ztvárnění bylo dokonalé. Ostatně jako u všech ostatních hvězd, které se ve filmu objevily. Ve snímku je totiž k vidění Iva Janžurová, Eliška Balzerová, Josef Kemr, Petr Čepek, Jan Hartl, Marie Rosůlková či Blanka Waleská.

Dokáže změnit svůj život?

Hrdinou příběhu filmu Všichni musí být v pyžamu je rozvedený a osamělý úředník Řehoř Maršíček, kterého excelentně ztvárnil František Husák. Po prodělání infarktu se rozhodne zásadně změnit svůj život. Jenže jeho předsevzetí o tom, že nebude kouřit, pít, bude pravidelně cvičit, zdravě jíst a méně se stresovat, vezmou rychle za své. V rámci životní proměny si totiž najde novou práci – místo účetního nastoupí na pozici revizora nemocných.

Jenže kontrolovat lidi je náročnější, než čekal. Každý den čelí psychicky náročným situacím a nervuje se od rána do večera. Protože nemocní pacienti, které chodí kontrolovat, mají na práci důležitější věci než polehávání doma v posteli. Maršíčka nenechává jejich jednání chladným. Ba co víc, je z těch všech lidí tak vynervovaný, že začne znovu pít, kouřit a nezdravě jíst. Jak to nakonec dopadne? Pusťte si 13. června od 20:10 Televizi Seznam.

Herec nad svými démony nevyhrál

Co ale bohužel víme jistě, je, jak ve skutečnosti dopadl František Husák. Jednoho z nejlepších a nejoblíbenějších herců své doby zničila závislost na alkoholu a prášcích. Zemřel za dodnes nevyjasněných okolností v pouhých pětapadesáti letech. Kamarádi ho jednou večer našli potlučeného a uváleného před hospodou a domnívali se, že je jen opilý. Dopravili ho domů s tím, že se z toho vyspí. Herce ale postihlo silné krvácení do mozku, na jehož následky později zemřel. Nikdy se nezjistilo, jestli si smrtelný úder do hlavy způsobil sám pádem na chodník, nebo jestli ho někdo přepadl a praštil těžkým předmětem.

Zajímavosti k filmu

Na scénáři filmu Všichni musí být v pyžamu spolupracoval Vlastimil Venclík. A to i proto, že on sám měl s tématem bohatou zkušenost. Nějakou dobu se totiž živil právě jako kontrolor nemocných. Takže o tom, co lidé vymýšlejí během svých nemocenských, opravdu mohl vyprávět.

Další články

Načítám