Hlavní obsah
Článek

Romantické drama Andělská tvář vyvolává dodnes silné emoce. Příběh o zachování rodové cti, osudové lásce a rodinném šílenství si můžete připomenout na Televizi Seznam v úterý 20. června od 20:10 hodin.

Rozpočet českého velkofilmu z roku 2001 v režii Zdeňka Trošky Andělská tvář byl enormní. Producent Jiří Pomeje, který si zároveň zahrál i jednu z hlavních rolí, si na natočení svého velkého snu rozpůjčoval 70 milionů korun. Jak se ještě před natáčením nechal Pomeje několikrát slyšet, film pro něj byl životně důležitý: „Tenhle film nám změní život. Z tebe udělá světovou hvězdu a já na něm vydělám miliony,“ sliboval své tehdejší manželce Michaele Kuklové, která ve filmu představuje hlavní ženskou roli.

Bohužel vše dopadlo jinak. Film sice převrátil herci a producentovi život naruby, ale jinak, než si představoval. Snímek propadl jak u filmových kritiků, tak v návštěvnosti kin. U televizních diváků měl ale podle Pomejeho úspěch: „Andělská tvář je skvělý film, byl nejsledovanějším filmem TV Nova. Za prodeje jsme dokonce dostali i zlaté CD. Jsem přesvědčený, že 90 % žen ho zná, viděly ho a líbí se jim,“ uvedl v roce 2007 v jednom z rozhovorů.

Jaké je rodinné tajemství?

V úterý se tak můžete přenést do Francie roku 1863 a prožít příběh mladé Charlotty, která se rozhodne opustit klášter a žít svobodně. Cestou náhod se seznámí s pohledným a sympatickým hrabětem Raoulem de Mornay (Filip Blažek). Charlotta nedbá varování okolí a střemhlav si užívá bezstarostnou romanci. Ne ale nadlouho. Na hrabství se začnou dít zvláštní věci, které Charlottu děsí. Do děje navíc vstupuje Raoulův nevlastní bratr Filip (Jiří Pomeje), který ji varuje, aby odešla, chce-li zůstat živá. Charlotta se mnohokrát ocitá v nebezpečí života, ale jako by nad ní bděl anděl strážný… Sledujte příběh boje mezi dobrem a zlem s prvky nadpřirozených sil, napětí, velké lásky i zrady.

Ženy chtěly druhý díl

Ačkoliv se Jiří Pomeje kvůli filmu dostal do obrovských dluhových problémů, neúspěch si nechtěl připustit. A to ani potom, co byl za poškození Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie odsouzen nejdříve na deset měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na jeden rok, později na osmnáct měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na tři roky. V rozpočtu totiž pracoval s bezúročnou půjčkou ve výši osmi milionů korun z této instituce, kterou ale nikdy nevrátil. „Co mě zničilo, to mě posílí. Mám stovky dopisů, že se film ženám líbí. Autorka už dopsala druhý díl. V České Lípě ženy založily dokonce nadaci, aby vybraly peníze na natáčení,“ spřádal dál velkolepé plány Pomeje, věčný snílek a bohém. Natáčení se ale nikdy nedočkal.

Další články

Načítám