Hlavní obsah
Článek

Marek Vašut (64) coby boxerský drsňák a navíc s hlavou plnou hustých vlasů? To není sci-fi, ale jeden z nejuznávanějších českých filmů ze sportovního prostředí Pěsti ve tmě. Vašut ve filmu, který můžete zhlédnout první srpnový den na Televizi Seznam, ztvárnil legendárního boxera Viléma Vildu Jakše. Nechte se vtáhnout do světa, kde každý úder může znamenat víc než jen fyzickou bolest.

Jeden z nejcharismatičtějších herců české filmové scény získal díky charismatickému vzhledu, hlasu i osobitému projevu uznání nejen u nás, ale i v zahraničí. Svou kariéru odstartoval již v 80. letech, kdy získal řadu významných rolí. Jedna z těch, která ho katapultovala do světa herectví, byla bezesporu role ve filmu Jaroslava Soukupa Pěsti ve tmě. Jeho ztvárnění Vildy Jakuba bylo a je dodnes oceňováno jak veřejností, tak i odbornou kritikou.

Jeho herecký projev je plný energie a emocí, což divákům umožňuje lehce se vcítit do jeho postavy mladého boxera, který se snaží prorazit ve světě profesionálního boxu. Přesvědčit se můžete sami, film Pěsti ve tmě je zařazen do programového schématu Televize Seznam na 1. srpna od 20:10 hodin. Další významné role ve filmu ztvárnili například Jana Brejchová, která hraje boxerovu přítelkyni, a Radoslav Brzobohatý jako jeho trenér.

Kdo s koho

Děj filmu Pěsti ve tmě se odehrává v době hospodářské krize a nastupujícího nacismu. V roce 1936 šampion nepochopitelně prohraje zápas s německým boxerským mistrem Kurtem Schallerem. Světová média zápas ale zpochybní a to se vůbec nehodí Německu, které se snaží budovat prestiž a budovat kult moci. A tak se schyluje k odvetě, která ale znamená víc než jen vítězství a získání cti. Jde doslova o všechno a Vilda se musí rozhodnout, jak se k situaci postaví. Jenže důsledky nedokáže ani domyslet … Zhlédněte film Pěsti ve tmě a prožijte fascinující příběh ze světa boxu, plný osobních problémů, ale i intrik a vysoké politické hry.

Získal nejen roli, ale i vypracované tělo

Sám Marek Vašut na natáčení filmu vzpomíná rád. Ačkoliv zprvu nebyl hlavní kandidát na hlavní roli, režisér Jaroslav Soukup mu dal nakonec šanci. A dobře udělal. Ačkoliv Vašut musel začít hodně trénovat a posilovat, dřel a učil se pohybu v boxerském ringu. Oblíbený český herec tehdy strávil více než rok v posilovně, což samozřejmě bylo vidět na jeho dokonale vypracované postavě.

V době svého vzniku vyšel film na přibližně 12 milionů korun, dnes by se rozpočet jistojistě pohyboval v jiných částkách. Před téměř 40 lety se příběh dostal do více než 14 zemí a stal se doslova fenoménem své doby.

Související témata:

Další články

Načítám