Hlavní obsah
Článek

Tři povídky, tři různé pohledy na zločin… A také tři různé Motivy pro vraždu. Kam až jsou lidé schopni zajít a jak hluboko padnout? Připomeňte si tři krimi povídky v hlavních rolích s Iljou Prachařem, Josefem Somrem, Petrem Čepkem či Janou Brejchovou.

Mladí filmoví tvůrci neměli v normalizačním období moc příležitostí, jak debutovat, a tak se často spojovalo více scenáristů a režisérů dohromady. Stejně tomu bylo i u povídkového krimi filmu z roku 1974 Motiv pro vraždu, který budete moci zhlédnout v úterý 15. října od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Úspěšný start tří talentů

Na vzniku snímku se podílelo trio Július Matula, Jiří Svoboda a Tomáš Svoboda. První společný počin se vydařil a odstartoval jejich budoucí kariéry. Všichni tři se nadále věnovali filmařině. Matula pracoval dlouhá léta coby režisér českého znění zahraničních filmů. Svoboda natočil třináct úspěšných celovečerních filmů a více než dvacet pět televizních filmů a inscenací. Mezi vrcholy jeho tvorby patří například Skalpel, prosím! nebo Sametoví vrazi.

Poslední z režisérů, Svoboda, se do historie českého filmu zapsal dvěma svéráznými ztřeštěnými komediemi – Hodinářovou svatební cestou korálovým mořem a Blázny, vodníky a podvodníky. Úspěch tří režisérů a scenáristů byl jistě ovlivněn i tím, že do světa filmařského řemesla se zapsali režií nejznámějších hereckých jmen své doby.

Různé motivy, různé vraždy

V prvním příběhu krimi povídkového filmu Motiv pro vraždu s názvem Víkend můžete v roli diváka sledovat počínání vraha, který se snaží zamaskovat stopy svého činu. Znásilnil ženu a potřebuje ji umlčet. Vše se mu ale zásadně vymkne z rukou. Druhá povídka Rukojmí zachycuje zoufalý život narkomana, který je kvůli své dávce ochoten jít doslova přes mrtvoly.

Třetí příběh, povídka s názvem Kapsář, pak vypráví o neúspěšné snaze bývalého vězně vrátit se do normálního života, přičemž mu nedokáže pomoci ani jeho vlastní syn. Jak dopadnou osudy tří nešťastníků a jaký je jejich motiv pro vraždu, můžete sledovat v úterý večer na obrazovkách Televize Seznam.

Režisérova žena

Ve snímku Motiv pro vraždu se mimo jiné objevila také herečka Helga Čočková, která byla v tu dobu již provdaná za jednoho z režisérů, konkrétně za Júlia Matulu. Ten svou ženu obsazoval do téměř každého svého filmu, dokud se jejich manželství v roce 1989 nerozpadlo.

Čočkovou–Matulovou si televizní diváci často spojují s nervově labilní Irenou, dcerou doktora Štrosmajera, kterého v seriálu Nemocnice na kraji města hrál Miloš Kopecký. Kvůli této škatulce jí pak televizní diváci dlouho nemohli přijít na jméno. Herečka tak více působila v divadle, konkrétně více než 25 let v Národním divadle, odkud koncem 90. let odešla.

3
fotky
Související témata:

Další články

Načítám