Hlavní obsah
Článek

Karel Höger a Josef Bek. Na první pohled dva naprosto rozdílní muži, přitom je toho spojovalo více než dost. Stejně jako tomu bylo v jejich rolích kapitána Tůmy a nadporučíka Líbala v trilogii československých detektivek.

Herec Karel Höger nepatřil zrovna mezi typické prvoplánové milovníky, přesto mu ženy ležely u nohou. Čekávaly na něj před divadlem a předávaly mu milostné dopisy. A nutno dodat, že Höger alias kapitán Tůma na všechny ty dopisy odepisoval. Sympatie fanynek nebral na lehkou váhu.

Naproti tomu Josef Bek byl svého času považován za lamače ženských srdcí číslo jedna. Byl opravdovým mužským, který si přízně dam rád a hojně užíval. Josef Bek to prostě se ženami uměl, rád byl v jejich přítomnosti a užíval si vše, co mu jeho sláva přinášela.

Dva protipóly

Role v sérii detektivních příběhů s kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem, které můžete od 4. června sledovat na Televizi Seznam, byly vystavěny podobně jako reálné životy obou slavných herců. Bekův nadporučík Líbal je totiž Högerův protipól. Se ženami to báječně umí, je bezprostřední, živelný, navíc nijak neskrývá nedostatky hlubšího vzdělání. Zatímco Höger alias Tůma je člověk se značnou intelektuální úrovní, chodí často do divadla, na koncerty, přečte si rád prózu i poezii. Na druhou stranu není ale žádný suchar. Před kamerou spojení jejich světů skvěle funguje. Tůma s Líbalem se vzájemně špičkují a jejich humor odlehčuje dramatičnost příběhu, který rozplétají. Společně se před kamerou, k radosti diváků, objevili bok po boku hned třikrát, konkrétně ve filmu 105% alibi, Kde alibi nestačí a Alibi na vodě.

Výherní los nepřinesl štěstí nikomu

Na počátku byl sen o novém voze. Mladý Karel Antoš se rozhodne zakoupit si los, jehož hlavní výhrou je právě osobní automobil. Nastupující euforii vystřídá zklamání, když zjistí, že od výhry ho dělilo jen jedno číslo. Svůj žal a rozplývající se naděje na čtyřkolového miláčka utápí v alkoholu v oblíbené hospodě. A co čert nechtěl, u piva tam sedí i revizor Zelinka. Pod tíhou alkoholu vrávorá, ztratí svou náprsní tašku, a co z ní nevypadne… Los se všemi výherními čísly.

Karel Antoš neváhá a los mu ukradne. Nehoda není náhoda, a tak i příběh filmu 105% alibi nabere na obrátkách, když je revizor Zelinka nalezen mrtev. Vyšetřovatelé kapitán Tůma a nadporučík Líbal stojí před nelehkým úkolem: odhalit vraha i motiv, který je zprvu jasný, ale postupem vyšetřování ztrácí jasné kontury. Kdo stojí za mordem a bude za svůj čin pykat? Sledujte první díl detektivní série s Karlem Högerem nazvaný 105% alibi. Konkrétně 4. června od 20:10 na Televizi Seznam.

Kdo rozbije síť prodejců falešných léčiv?

Ve volném pokračování Kde alibi nestačí stojí Tůma s Líbalem před dalším nelehkým úkolem. Na černém trhu s léky se objevuje nový švýcarský lék Cordofilin. Je určen pacientům se srdečními chorobami, ve skutečnosti jde ale o podvrh. V prodávaných tubách je jen obyčejný vitamin B. S vidinou zisku ho na černém trhu distribuuje banda podfukářů, kteří nepočítali s tím, že jejich počítání povede k úmrtím nemocných lidí.

Na scénu nastupuje kapitán Tůma nadporučík Líbal, kteří jdou navíc po stopě neznámého vraha… Děj detektivní zápletky z roku 1961 je nakonec přivede až do Karlových Varů, kde se snaží odhalit jak pachatele, tak i rozbít gang nezákonně obchodující s léky. Kde alibi nestačí si můžete pustit na Televizi Seznam 11. června od 20:10.

Točí se reality show

Uplynuly čtyři roky od posledního případu Tůmy a Líbala, a přesto jako by to bylo včera. Na první pohled nesourodé duo se i v závěrečném dílu detektivní série skvěle doplňuje. Děj filmu Alibi na vodě z roku 1965 je zasazen do prostředí filmařů a manekýnek. Točí se kolem natáčení kriminálního filmu, v dnešní době by se dalo říct reality show. Režisér chce natočit experimentální dokument, ve kterém mapuje práci policie.

Nechá proto na opuštěném hausbótu naoko zmizet hlavní hrdinku a skrytou kamerou natáčí počínání vyšetřovatelů. Vše ale nabere zcela jiný směr, když je hlavní hrdinka skutečně zavražděna. Najít vraha bude dalším úkolem pro vyšetřovací dvojici. Alibi na vodě sledujte 18. června na Televizi Seznam od 20:10.

Starého psa novým kouskům nenaučíš

Karel Höger se v životě oženil dvakrát. Jeho první manželkou byla herečka Zdenka Procházková, v roce 1962 si pak vzal Evu Vachkovou. Josef Bek se ženil jen jednou, konkrétně se sólovou tanečnicí olomouckého divadla. Ani jedno z manželství však nebylo zcela šťastné. Nevěry obou pánů se totiž dříve nebo později dostavily a manželky už odmítaly být dále součástí nekonečných milostných trojúhelníků.

Další články

Načítám