Hlavní obsah
Článek

Snímek Noc na Karlštejně je jedním z vrcholů společné kariéry hereckého páru Vlastimila Brodského (†81)Jany Brejchové (84). V roli císaře Karla IV. a jeho manželky Elišky Pomořanské ztvárnili nejen historické postavy, ale předvedli i to nejlepší ze svého řemesla. Tento muzikál je považován za špičku jejich spolupráce.

Příběh filmu je založen na legendě o Karlštejně, na který měly ženy zakázaný přístup. Ačkoli tato pověst není historicky podložená, stala se základem pro romantickou a zábavnou zápletku. Velkou zásluhu na úspěchu Noci na Karlštejně má samozřejmě hvězdné herecké obsazení.

Císaře Karla IV. ztvárnil charismatický Vlastimil Brodský, zatímco roli jeho manželky Elišky Pomořanské si zahrála neodolatelná Jana Brejchová. Další nezapomenutelné postavy přivedli k životu herci jako Waldemar Matuška (†76), Miloš Kopecký či Jaroslav Marvan jako purkrabí. Skvělý herecký ansámbl dodal filmu jedinečné kouzlo a energii, kterou na sebe můžete nechat působit ve čtvrtek 24. října večer z obrazovky Televize Seznam, která zařadila film do svého programu.

Hlas museli upravit

Není tajemstvím, že legendární písně, které v roli Elišky Pomořanské v muzikálu Noc na Karlštejně interpretovala Brejchová, nazpívala ve skutečnosti Helena Vondráčková. Co možná ale nevíte, je, že zvukaři museli nahrávky upravit tak, aby hlas zpěvačky více seděl k Brejchové. U hitu Lásko má, já stůňu byl zvuk dokonce zrychlen a zvýšen o půl tónu.

Kdo stonal láskou?

Také jistě víte, že v době natáčení Noci na Karlštejně byli Brejchová a Brodský i ve skutečnosti již jedenáct let manželé. Již tehdy ale procházeli manželskou krizí, která nakonec vyústila v rozvod. Jedním z důvodů byl Jaromír Hanzlík (76), pro kterého vzplálo hereččino srdce. Už právě v době natáčení Noci na Karlštejně nedala Brejchová spát nejen svému manželovi, ale ani Hanzlíkovi, který ve slavném filmu rovněž zazářil.

Energický Hanzlík byl naprostým opakem svého přemýšlivého hereckého kolegy Brodského. Herečka jeho kouzlu podlehla, nakonec spolu prožili dvanáct společných let, kdy společně vychovávali Hanzlíkova syna Davida a Janinu dceru Terezu Brodskou.

Zatímco Brejchové a Brodskému láska nevyšla, po profesionální stránce na sobě nedali nikdy nic znát. Pár se sice v roce 1980 rozvedl, ale ještě v tom roce spolu natočili pohádkový seriál Arabela, ve kterém vystupují coby král a královna pohádkové říše. Jejich pohádka bohužel ale napsala smutnější konec než na obrazovkách.

3
fotky

Další články

Načítám