Hlavní obsah
Článek

Ve zlatém věku naší kinematografie dodnes rezonuje jedno jméno: Vlasta Burian. Jeho odkaz baví nadčasovým humorem a nezapomenutelnými hereckými výkony. Připomeňte si Buriana v sérii pěti filmů, které uvede během prázdnin Televize Seznam.

V letech 1923–1956 natočil Vlasta Burian bezmála 40 zvukových filmů, z nichž velká většina se zapsala do dějin. Televize Seznam přináší hned zkraje prázdnin jedinečnou příležitost si připomenout pět z nich. Konkrétně oblíbené snímky Ryba na suchu, Když Burian prášil, Zlaté dno, Tři vejce do skla a Pobočník Jeho Výsosti. Černobílé snímky pro pamětníky můžete sledovat každé úterý od 9. července až do 6. srpna od 20:10 hodin.

Kdo zachránil tonoucího?

Hlavní postava filmu Ryba na suchu, uvedeného v roce 1942, je postava Františka Ryby, majitele půjčovny lodiček a také převozníka. V celospolečenskou známost přijde ale tím, že často zachraňuje tonoucí z řeky. Již jich zachránil 99 a chystá se na velké výročí. Jenže se dozvídá o připravované regulaci řeky, která ho dozajista připraví o práci. A navíc, aby toho nebylo málo, provedení regulace je svěřeno do rukou mladíka, který by si rád vzal jeho dceru.

Na scéně se ještě k tomu objevuje záhadný muž, který z řeky vytahuje tonoucího číslo sto. Kdo ho ale zachránil, když ne Ryba? Komediální snímek Ryba na suchu je klasickým příkladem Burianova umění. Příběh je plný absurdních situací, které se čím dál více zamotávají. Jak se z toho všeho hlavní účastníci zase vymotají, sledujte 9. července na Televizi Seznam.

Burian a Nový, spolu poprvé a naposledy

Kdo by neznal slavnou komedii Když Burian prášil… Film plný báchorek a nadsázky, přikrášlování a vymýšlení nehorázných historek je nesmrtelný. Je také důkazem ohromného Burianova talentu a jeho umění podávat pointy s dokonalým načasováním. Ve filmu měl velký prostor pro improvizaci a řadu replik si upravoval přímo při natáčení. To ale nijak nevyvádělo z míry Oldřicha Nového, který ve snímku ztvárňuje jeho švagra.

Jedná se o jediný film, ve kterém si Vlasta Burian a Oldřich Nový zahráli bok po boku. Film zachytil také jedinečný a oslnivý talent Zorky Janů, mladší sestry Lídy Baarové. Bohužel neměla prostor svůj talent dále rozvinout, ve čtyřiadvaceti letech spáchala sebevraždu. Film Když Burian prášil si nenechte ujít 16. července večer na Televizi Seznam.

Věra Ferbasová nechtěla točit s Němci

Ani další film s Vlastou Burianem, Zlaté dno, se nevyhnul hořké pachuti hereckých osudů. Ostatně, úspěchy všech velkých předválečných filmových hvězd byly postupem času velmi tvrdě vykoupeny. Výjimkou nebyla ani nejveselejší a také nejpopulárnější herečka druhé poloviny let třicátých - Věra Ferbasová, která ve filmu ztvárňuje Burianovou dceru Konstantinu. Její nadání bylo zřejmé, odmítla však točit německé filmy.

Dobrovolně se vzdala svého vybudovaného místa na stříbrném plátně a na dlouhá léta odešla do ústraní, mimo filmový svět. Později, po roce 1948, přišla ve vykonstruovaném procesu s manželem o majetek a on kromě toho skončil na čtyři roky ve vězení. Rehabilitace se dočkali až o mnoho let později. Její poslední předválečný film si můžete připomenout 23. července od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Další články

Načítám