Hlavní obsah
Článek

Patřila k nejvýraznějším herečkám druhé poloviny 20. století. Neuvěřitelná kariéra Gabriely Vránové zahrnovala úspěchy ve filmu, televizi i divadle a zanechala hlubokou stopu v tuzemské kultuře. Připomeňte si ji ve filmu Poklad byzantského kupce.

I když Gabriela Vránová nejvíce vynikla na divadle, mnoho diváků ji zná z filmů a televizních seriálů. Její filmová kariéra začala už v 60. letech a jednou z jejích prvních výrazných rolí byla postava v dobrodružném filmu Poklad byzantského kupce z roku 1966, který uvede v úterý 17. září Televize Seznam od 20:10 hodin.

Vránová v roli femme fatale?

Pro mnoho diváků byl československý film Poklad byzantského kupce nejen napínavou honbou za tajemným pokladem, ale také příležitostí obdivovat krásnou Vránovou, která se rychle stala miláčkem publika. Její charisma na plátně bylo nepopiratelné a mnozí si šeptali, že to nebylo jen její herecké nadání, které ji vyneslo mezi elitu. Po uvedení snímku z režie Ivo Nováka se stala jednou z nejoblíbenějších hereček u nás. Její kariéra raketově vystřelila. Tento film jí otevřel dveře k dalším velkým rolím a nastartoval kariéru, která by bez něj možná vypadala úplně jinak. Stejně jako její celý život. Ale zdá se, že Vránová vždy měla jasný plán.

Láska přišla až později

Ikonická herečka zemřela v roce 2018, v 78 letech podlehla rakovině tlustého střeva, se kterou se snažila statečně bojovat. Ještě pár dní před smrtí rozdávala úsměvy, slovenskému týdeníku Plus 7 dní poskytla také nezvykle otevřený rozhovor. Zmínila v něm, jak to bylo se vztahem se středoškolským profesorem matematiky Jiřím Kepkou, bratrem herce Jaroslava Kepky: „Řeknu to na rovinu. Nejdřív jsem si ho vybrala jako otce svého dítěte,“ přiznala bez obalu. Zatímco někteří lidé věří v lásku na první pohled, Gabriela dala spíše na intuici. „Chtěla jsem, aby ho vychovával někdo jako on,“ pokračovala herečka. Až později podlehla jeho kouzlu. „Učaroval mi svým nadhledem, upřímností a laskavostí,“ dodala. Společně s láskou vychovali budoucího herce, režiséra a scenáristu Ondřeje Kepku.

Gabrielu Vránovou si můžete připomenout v úterý na obrazovkách Televize Seznam ve filmu Poklad byzantského kupce. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců.

Další články

Načítám