Hlavní obsah
Článek

Jim Carrey (62) žije mezi kulisami a jeho svět je jedno velké nahrané divadlo. Připomeňte si na obrazovkách Televize Seznam snímek Truman Show, který vás donutí se zamyslet nad svým životem.

Představte si, že váš život je nahraný a vy žijete v přesně řízené reality show. Je to děsivé, že? Právě s touto myšlenkou si pohrál scenárista Andrew Niccol, když napsal příběh k filmu Truman Show. Legendární film, který se stal kulturním fenoménem, uvede 26. července večer Televize Seznam.

Světem milovaný herec a komik Jim Carrey ve filmu ztvárnil roli Trumana Burbanka, nevědomého hrdiny velké reality show, kterou sleduje celý svět. V reality show se narodil a celý jeho život je nahraný. Žije před televizními kamerami, aniž by o tom věděl. Jeho rodina i přátelé jsou placeným komparzem. Truman se do reality show narodil, takže mu nepřipadá nic zvláštní. Až jednou se vše změní. Život pojišťovacího agenta se začíná měnit a Truman chce vědět, co se skrývá za kartonovou zdí ateliéru. Začíná bouřlivé dobrodružství plné vtipných situací, ale i scén, které diváky vedou k zamyšlení. Jak to s Trumanem dopadne, se dozvíte 26. července na obrazovkách Televize Seznam.

Pro Carreyho byla Truman Show jedna z prvních dramatických rolí. Svět už ho znal coby Ace Venturu – zvířecího detektiva nebo z filmu Maska či Blbý a blbější. Nabídku role přijal podle jeho slov nejrychleji za celou svou filmovou kariéru. Viděl v ní příležitost rozvinout a ukázat svůj široký talent. Dokázat, že umí hrát i dramatické role a vyhnout se škatulkám komika. Jestli se mu to povedlo, posuďte sami.

Film z roku 1998 vyvolal a dodnes vyvolává živé diskuze. O tom, co je vlastně realita, ale i o moci médií a etice zábavního průmyslu. Film má své místo i na akademické půdě, bývá připomínán ve filozofických a mediálních studiích jako klíčový text k pochopení moderní společnosti a její posedlosti realitou a kontrolou. Snímek dal bezesporu základ budoucím reality show, tak jak je z televizních obrazovek známe dnes.

Další články

Načítám