Hlavní obsah
Článek

Vladimír Pucholt se do paměti diváků zapsal svými nezapomenutelnými rolemi, československý showbyznys mu ležel u nohou. Vše ale hodil za hlavu a vydal se na novou a velmi nejistou životní dráhu. Nakonec mu ale zase tleskal téměř celý svět.

Pokud máte rádi tuzemské filmové muzikály, pak se máte již tento týden na co těšit. Ve čtvrtek 5. září od 20:10 totiž Televize Seznam odvysílá klasiku všech klasik a vaším obývacím pokojem protančí Starci na chmelu. Je tomu šedesát let, co Ladislav Rychman natočil vůbec první československý muzikál a snad každé ženské srdce vzplálo pro přemýšlivého a samotářského Filipa v podání Vladimíra Pucholta. A jeho recitování Nezvalovy Manon rozněžňuje divačky dodnes.

Věděli jste, že Starci na chmelu jsou filmovým unikátem? Jedná se totiž celosvětově o jeden z mála snímků, kdy hlavní představitel muzikálového filmu v žádné scéně nezazpívá ani nezatančí. Vše ale dohání svým specifickým a nezaměnitelným hereckým umem a šarmem.

Vladimír Pucholt byl hvězdou Formanových filmů, vzpomeňme Černého Petra, Lásky jedné plavovlásky a samozřejmě muzikál z prostředí chmelové brigády. Spoustu jeho hlášek zlidovělo. Patří mezi ně i ty z filmu Jiřího Krejčíka Svatba jako řemen , v němž si Pucholt zahrál mladého horlivého příslušníka SNB: „Co, co, co?“ a „Proč nás lidi nemaj rádi?“

I přes veškerou pozornost veřejnosti a slávu ale nebyl Vladimír Pucholt v tehdejším Československu šťastný. Jeho snem bylo studovat medicínu, což mu ale jeho kádrový posudek neumožňoval. Začal se tedy věnovat herectví, vystudoval DAMU a získal si vysokou oblibu u předních československých režisérů a brzy i široké veřejnosti. Jeho sen byl ale natolik silný, že se rozhodl opustit svůj domov, rodinu, přátele… Emigroval na vrcholu své popularity, v létě roku 1967.

Ve Velké Británii vystudoval medicínu, v roce 1981 odešel již s anglickou manželkou Rosemary, malým synem a dcerou do Kanady, kde chyběli lékaři s jeho specializací. Tedy předčasně narozené děti. Již během čtyř let se stal vedoucím lékařem neonatologického oddělení torontské nemocnice a zároveň si otevřel ordinaci ve svém domě.

Stal se uznávanou kapacitou ve svém oboru, zachránil mnoho dětských životů a mnoha rodinám změnil život. Herectví pověsil samozřejmě na hřebík, ale úplně na něj nezanevřel. Naposledy se před kamerou objevil v roce 1999 ve filmu Vojtěcha Jasného Návrat ztraceného ráje.

Letos v prosinci Pucholt oslaví 82. narozeniny. Jeho herecký um si můžete připomenout ve čtvrtek na obrazovkách Televize Seznam, kdy se vrátí coby zásadový Filip, který řeší svou první lásku a první hřích.

Další články

Načítám