Hlavní obsah
Článek

Jedním z nejčastěji vysílaných filmů na českých televizních stanicích je hudební komedie Jen ho nechte, ať se bojí, kterou režíroval Ladislav Rychman. Tento snímek měl svou premiéru před téměř padesáti lety. V roce svého uvedení se stal nejúspěšnějším filmem v českých kinech.

Kdykoliv se v českém filmu objeví oblíbený zpěvák nebo zpěvačka v hlavní roli, film je vždy očekáván s velkým zájmem. Stejně tomu bylo i u lehce šílené komedie Jen ho nechte, ať se bojí, ve které se v hlavní ženské roli představila Helena Vondráčková (77). Partnera jí hrál Luděk Sobota (81), se kterým se během natáčení údajně sblížila víc, než bylo v plánu. Asi půl roku spolu prý chodili, nakonec to mezi nimi mělo vyšumět. Jak to ale tenkrát přesně bylo, vědí jen oni dva.

Od svého vzniku neztratil snímek z roku 1978 nic na své divácké přitažlivosti a většina z nás se na něj ráda podívá dodnes. Příležitost bude ve čtvrtek 10. října od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Semaforské trio

Režisérův krok obsadit do filmu tehdy populární trio ze Semaforu, Šimek - Sobota - Nárožný, se rozhodně vyplatil. Skvělou chemii doplnili také František Filipovský, Eva Svobodová, Zdeněk Dítě, Jaroslava Brousková, Jiří Krampol a Daniela Hlaváčová, kteří ztvárnili vedlejší role s naprostou precizností. Co jste ale možná nevěděli, je fakt, že obsazení hlavních rolí nebylo úplně bez komplikací.

Šimek se bál, že film bude kazit

Miloslav Šimek totiž zprvu odmítl nabídku na natáčení, protože se považoval za neherce a obával se, že by jeho výkon před kamerou nebyl dobrý. Jeho kolegové Luděk Sobota a Petr Nárožný, se kterými tehdy vystupoval v Divadle Semafor, ho však dlouho přemlouvali, až se nakonec nechal přesvědčit. Šimek se rozhodl přijmout nabídku, protože ho zaujala možnost mít společnou filmovou památku.

Na natáčení s radostí dodnes vzpomínají nejen herci, ale i obyvatelé míst, kde se komedie točila. A to v Praze, na Slapech a v Českém Krumlově. Krumlovští dodnes vzpomínají, že Sobota s Vondráčkovou chodili na jídlo do hotelu U města Vídně. Na film mohou ale zavzpomínat všichni, když si ve čtvrtek večer zapnou Televizi Seznam.

10
fotek

Další články

Načítám