Hlavní obsah
Článek

Milovníci filmů pro pamětníky, pozor, nenechte si ujít legendární komedii s Natašou Gollovou, Adinou MandlovouOldřichem Novým v hlavních rolích. Snímek Hotel Modrá hvězda je víc než jen komedie, je to úchvatné zkoumání houževnatosti a optimismu tváří v tvář nepřízni osudu.

Protektorátní film natočený roku 1941 pod režií Martina Friče patří mezi absolutní klasiku. Na začátku příběhu stojí jedno malé nedorozumění, které ovlivní životy všech zúčastněných aktérů. Ani po více než osmdesáti letech nás ale tato filmová komedie nepřestává bavit a rádi ji zhlédneme zas a znovu. Příležitost budeme mít i 2. července, protože od 20:10 ji odvysílá Televize Seznam.

Kdo je kdo?

Hlavní dějovou linku filmu není jistě nutné nikterak připomínat. Navíc i diváci, kteří by náhodou film viděli poprvé, se i přes větší počet postav v ději rychle a snadno zorientují. I když o překvapení není v komedii Hotel Modrá hvězda nouze až do konce! Stejně tomu možná bylo dokonce i přímo na place. Dodnes se totiž proslýchá, že chemie mezi Natašou Gollovou a Oldřichem Novým, kteří ztvárnili hlavní postavy, byla víc než jen dobré herectví. Ale jestli mezi největšími filmovými hvězdami své doby opravdu vznikl románek, se už nikdy s jistotou nedozvíme. Jisté ale je, že před filmovou kamerou to mezi nimi jiskřilo přesvědčivě.

Intriky a pomluvy

Ostatně celý film Hotel Modrá hvězda je opředen tajemstvími a klepy. Dodnes se šušká, že někteří herci si své role zajistili méně než čestnými prostředky. Konexe a intriky navíc prý zastínily talent. Ačkoli žádná jména nebyla nikdy oficiálně potvrzena, v kuloárech to bylo téma číslo jedna. Dokonce i režisér Martin Frič se dostal do řečí. Měl se totiž dostat do sporu s producentem filmu kvůli omezení financí, respektive snížení rozpočtu na natáčení. A podle všeho se to neobešlo bez hádek. Navzdory vypjatým situacím se Fričovi nakonec podařilo dovést film k velkému úspěchu.

Filmové hity

Úspěch filmu byl podpořen i chytlavými písničkami a melodiemi, které v komedii Hotel Modrá hvězda zazněly. Jedním příkladem za všechny je píseň Slunečnice, kterou nazpívala Inka Zemánková. Ve filmu zazní i populární foxtrot Celý den si zpívám v podání Františka Paula, ale s hlasem R. A. Dvorského.

Další články

Načítám