Hlavní obsah
Článek

Zakázané ovoce chutná nejlépe. Své o tom ví student Jakub (Oldřich Kaiser) a středoškolská učitelka Klára (Daniela Kolářová) ve filmu Setkání v červenci.

K létu patří romantická láska, která nemá žádné hranice. A přesně takový je typicky letní český film Karla Kachyni Setkání v červenci, který uvede Televize Seznam 4. července večer od 20:10 hodin. Nalaďte se na prázdniny, které mohou skrývat neočekávané dobrodružství.

Letní komedie Setkání v červenci vám přiblíží romantický vztah mezi studentem Jakubem a jeho učitelkou Klárou, která ho nechala propadnout. V rámci příprav na reparát se Jakub vydává přes prázdniny na jazykový pobyt. To ale netuší, že jednou z vyučujících je i Klára, kterou nemůže ani vystát.

Ostatně ani ona k Jakubovi nechová zvlášť velké sympatie. Navíc má svých starostí dost. Je rozvedená, má malého syna Davida (Tomáš Holý), na všechno je sama a je zkrátka už unavená. Jenže co čert nechtěl, malý David se skamarádí snad se všemi studenty na pobytu, nejvíce však s Jakubem. Jakub původně plánuje, že se skrze malého kluka pomstí jeho mámě.

Začne ho proto spiklenecky navádět k nejrůznějším lumpárnám, kterými Kláře komplikuje život, a navíc podrývá její autoritu u studentů. Jenže postupně se mu zalíbí nejen malý David, ale nakonec i jeho maminka. Jak to všechno dopadne? Sledujte Televizi Seznam a film Setkání v červenci.

Holý měl právo volby

Uvolněná letní komedie zpracovává téma mládí, nevinnosti a přechodu do dospělosti. Vztah Kláry a Jakuba je ve snímku vykreslen citlivě, bez zbytečných filmových klišé. Přesně tak, jak to uměl režisér Karel Kachyňa. Oldřich Kaiser a Daniela Kolářová k sobě navíc dokonale padnou. Chemie mezi nimi je hmatatelná, a jejich herecké výkony jsou proto uvěřitelné.

Svou absolutní hereckou všestrannost samozřejmě předvedl i milovaný Tomáš Holý. Velkou zásluhu na obsazení filmu má přitom právě on. Karel Kachyňa mu dal totiž volnou ruku ve výběru filmové maminky. Z pěti nominovaných si vybral Kolářovou. Do party si původně přál ještě svého filmového tatínka z filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku či Jak dostat tatínka do polepšovny Františka Němce.

Režisér byl ale prozíravý a nechtěl, aby si diváci tyto filmy příliš spojovali. A tak do role studenta vybral Oldřicha Kaisera. Nakonec byli všichni spokojení, letní natáčení bylo plné koupání, zpívání a tančení kolem ohně. I herci samotní přiznávali, že natáčení filmu Setkání v červenci byl vlastně jeden velký mejdan. Scény, kdy studenti zpívají s kytarou u ohně, spontánně pokračovaly i po zaklapnutí kamery až do pozdních nočních hodin.

Ocenění i v zahraničí

Snímek Setkání v červenci sklidil u veřejnosti velmi pozitivní ohlasy. Dodnes patří k filmům, které si diváci v televizním programu nenechávají ujít. Je to hlavně díky režii Karla Kachyni, která se vyznačuje smyslem pro detail a hluboké vcítění do postav. Kamera Jiřího Macáka zase jemně zachycuje krásu českého léta. Přírodní kulisy a jemný vizuální styl umocňují hřejivý pocit z celého filmu a dokreslují vyprávění dvou zamilovaných lidí. Není tak divu, že film získal v roce 1979 cenu za nejlepší film na 17. mezinárodním filmovém festivalu v Panamě. Bez povšimnutí nezůstal ani výkon Holého. Ten dokonce obdržel cenu za nejlepší herecký výkon.

Filmové hlášky

Jako v řadě filmů s Tomášem Holým, i v Setkání v červenci zaznělo mnoho nesmrtelných hlášek. Jako jeden příklad za všechny snad stačí uvést snad tu, kdy se Daniela Kolářová coby maminka ptá svého syna Davida, s kým natrhal třešně, které si přinesl do pokoje. Odpověď v podání Tomáše Holého je odzbrojující: „Já nevím, jak se ten kluk jmenuje. My si říkáme vole…“

Další články

Načítám