Hlavní obsah
Článek

Žil opravdu Waldemar Matuška zhýralý život? Sám zpěvák byl překvapen, když se dozvídal, co kde zase provedl a kde se opil. Ale pozor – ne vše, co vidíme, musí být pravda!

Letos je tomu šedesát let od doby, kdy světlo filmového světa spatřil československý muzikál plný pěveckých hvězd a nestárnoucích hitů Kdyby tisíc klarinetů. Ve filmu zpívali všichni, kdo měli hlas: Karel Gott (†80), Waldemar Matuška (†76), Eva Pilarová (†80), Pavlína Filipovská, Jana Malknechtová, Jiří Suchý (92), Jiří Šlitr, Hana Hegerová (†89) a další. Hvězda vedle hvězdy.

Slavné hity jako Babeta, Dotýkat se hvězd, Kapitáne, kam s tou lodí, Glory nebo v neposlední řadě Tereza si můžete připomenout na obrazovkách Televize Seznam, která 27. června od 20:10 do svého programového schématu zařadila film Kdyby tisíc klarinetů.

Dvojník nadělal problémy

Úspěšný film se neobešel bez průšvihů. Trápení prožíval i národem milovaný Matuška. Během natáčení filmu byl totiž zpěvák natolik vytížený dalšími pracovními příležitostmi, že byl k natáčení přizván jeho dvojník. Byli si podobní jako vejce vejci, čehož jeho dvojník neváhal využít i mimo natáčecí plac. Vyrážel do centra společenského dění a o opilecké příběhy nebylo nouze. Pravý Matuška byl pak vždy nemile překvapen, když se dozvídal, co jeho dvojník kde prováděl. Za viníka byl ovšem považován sám oblíbený Waldemar, který se k tomu všemu bůhvíproč nikdy nevyjádřil ani se nebránil. A tak začala kolovat pověst, jakým hýřivým životem pěvecká hvězda žije.

Přišel krutý trest

A to ještě nebylo všechno. Matuška se dostal během natáčení Kdyby tisíc klarinetů do další lapálie. Spekuluje se, že šlo o pokus o oslabení jejich popularity, která se pomalu přestávala líbit tehdejšímu režimu. Během natáčení se rozšířila fáma, že Karel Gott, Waldemar Matuška a Eva Pilarová močili z balkonu bytu, ve kterém byli ubytováni, na právě procházející sovětskou delegaci. Gott měl navíc k tomu zpívat Tam, kde šumí proud a Matuška zase A cáká a cáká. Ačkoliv šlo o vymyšlenou scénku, měla dalekosáhlé následky. Zpěváci dostali zákaz činnosti. Gott s Pilarovou nesměli rok do televize a jejich písně nesměl hrát rozhlas. Matuška měl i zákaz koncertování. Pravda o tom, jak to vlastně všechno bylo, vyšla najevo až v roce 2009.

Nejdražší film

Film Kdyby tisíc klarinetů vznikl na základě divadelní hry pražského divadla Semafor, kde byla uvedena v roce 1958. Semafor obecně platil za záruku kvality, a tak se televizním studiím Barrandov jevila investice do nákladného muzikálu jako rozumná. A to i přesto, že šlo o jeden z nejdražších projektů své doby. Stál přes sedm milionů korun. Vedení Barrandova se ale jednoduchý příběh o protiválečné vojenské posádce nakonec líbil, takže finance schválilo. Nervozita po uvedení byla značná, nakonec ale i investor slavil úspěch. A že byl důvod k oslavám, protože film se opravdu povedl, si můžete připomenout 27. června na Televizi Seznam.

Další články

Načítám