Hlavní obsah
Článek

Téměř 120 let starý příběh o nekonečném přátelství, odvaze a touze po svobodě. Bílý tesák Jacka Londona je románem, který rezonuje i v dnešní společnosti. Jaké poselství může přinést i současné generaci?

Na televizní obrazovku se vrací nesmrtelný příběh Jacka Londona Bílý tesák, vyprávějící osud vlčího křížence narozeného v divoké přírodě. Ve filmovém zpracování z roku 1973 vytvořeném italsko-španělsko-francouzskou koprodukcí zazářil charismatický a urostlý Franco Nero. Vidět ho můžete již tuto neděli 8. září od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Co (ne)víte o Bílém tesákovi?

Román Bílý tesák, který si jistě všichni vybavíme coby povinnou školní četbu, skrývá mnohé zajímavosti. Přinášíme pár z nich, které jste možná nevěděli.

Jack London napsal Bílého tesáka po veleúspěšném dílu Volání divočiny, ale otočil vývoj příběhu. Zatímco ve Volání divočiny se zdomácnělý pes vrací do volné přírody, v Bílém tesákovi sledujeme průběh ochočení divokého zvířete a jeho začínající soužití s lidmi. Tím London vytvořil fascinující kontrast mezi oběma příběhy, který milují děti i dospělí po celém po světě, a to již po několik generací. Autentičnost románu je ohromující. A není se čemu divit, protože sám Jack London se účastnil zlaté horečky na Klondiku na konci 19. století. Na vlastní kůži si tak vyzkoušel a prožil drsné podmínky, které v proslulém horském průsmyku panovaly. Tehdy se kolem kopáčů samozřejmě motala celá řada psů a v divočině číhali vlci. A nápad na román byl na světě!

Hluboké poselství

Název románu je lehce zavádějící, protože Bílý tesák není čistým vlkem, ale křížencem. Jeho matka je napůl vlk a napůl pes. A právě jeho namíchaná krev je klíčová pro celý příběh. Bílý tesák bojuje mezi svou divokou přirozeností, ale zároveň snahou sžít se s lidmi. Jeho touha a boj o přežití jsou však silnější. A tím Jack London dává i dnešní době hluboké poselství. I zvíře, které vyrůstalo v krutých podmínkách, může být zkroceno láskou a důvěřovat lidem.

Bílého tesáka zkrotí modrooký Nero

Román Bílý tesák má mnoho filmových zpracování. V neděli 8. září večer uvidíte na obrazovkách Televize Seznam pojetí italského režiséra Lucia Fulciho. Do hlavní role obsadil Franca Nera, který letos oslaví již 83. narozeniny. Za svou filmovou kariéru si oblíbený italský herec zahrál ve více než 150 snímcích, prošel nejrůznějšími typy rolí. V Bílém tesákovi ho můžete spatřit v roli zásadového novináře Jasona Scotta.

Související témata:

Další články

Načítám