Hlavní obsah
Článek

Odchod Karla Heřmánka (†76) znamená velkou ztrátu nejen pro herecký svět, ale i pro ten dabingový. Mezi jeho nejvýraznější dabingové úspěchy bezesporu patří i legendární agent Doyle z britského seriálu Profesionálové.

Je tomu už téměř padesát let, co na československých obrazovkách zazářilo dnes již legendární duo z britského seriálu Profesionálové. Odvážní, charismatičtí, se šarmem a srdcem na pravém místě.

Takoví byli a jsou agenti Raymond Doyle a William Bodie ze zvláštního oddělení C15 britské policie. Akční seriál se stal legendou, jejíž jedinečné kouzlo potvrzuje každá repríza. A na tu se mohou těšit diváci Televize Seznam. Ta totiž do svého programového schématu zařadila na podzimní sobotní večery hned dva díly tohoto světově proslulého seriálu. Startuje se 31. srpna ve 20:10 hodin.

Heřmánek coby dabingový mág

Mezi nezapomenutelné dabingové role Karla Heřmánka se jich řadí celá řada. Skrze něj k českému publiku promlouval například Rampa McKvak z animovaného seriálu My z Kačerova, ale i doktor Dennis Hancock ze seriálu Nemocnice Chicago Hope. Z herců Heřmánek nejčastěji daboval Nicolase Cage, Ala Pacina, Michaela Cainea a Rowana Atkinsona.

Na jeho seznam se řadí také kudrnatý agent Raymond Doyle. Dabingovou roli v seriálu Profesionálové převzal po Aloisi Švehlíkovi, který namluvil první sérii. Další díly už byly ale čistě v režii Heřmánka, který Doylovi propůjčil svůj nezaměnitelný hlas. A vy si ho můžete znovu užít při sledování seriálu Profesionálové na Televizi Seznam.

Nepřátelství mezi hvězdami

I když to na obrazovce vypadalo, že jsou Lewis Collins coby Bodie a Martin Shaw v roli Doyla nerozlučnými parťáky, skutečnost byla úplně jiná. Podle některých zdrojů mezi herci panovalo napětí, které by se dalo krájet. Collins, známý svým drsným charismatem, byl pro Shawa příliš dominantní. Shaw si dokonce několikrát stěžoval, že natáčení s Collinsem bylo velmi obtížné a že ho unavovalo být neustále v jeho stínu.

Takže to, co před kamerami nebylo vidět, se po skončení záběru rozhořelo naplno. Fanoušci neměli přitom o neshodách mezi herci nejmenší tušení. Jenže, nakonec už ani jeden z nich nemohl dál. Vše se dostalo až tak daleko, že seriál musel v roce 1981 skončit. Vzájemnou averzi už herci zkrátka nemohli déle snášet a skrývat.

Role v Profesionálech ale herce natolik životně spojila, že nakonec svá ega dokázali potlačit a stali se z nich přátelé. Sice až s odstupem několika let od poslední klapky kultovního seriálu, ale přece. Možná je spojilo společné „prokletí“, jak se v rozhovorech často vyjadřovali o Profesionálech. Ani jeden z nich se totiž vlastně nikdy nedokázal vymanit ze škatulky britských agentů.

Zakázané epizody a cenzura

Ačkoliv Profesionálové lámali rekordy sledovanosti, ne každý díl se v době svého vzniku dostal na veřejnost. Některé epizody byly dokonce zakázány kvůli kontroverznímu obsahu, který byl v té době považován za příliš násilný nebo politicky nekorektní. Scénáře, které obsahovaly zmínky o terorismu, korupci ve vládě nebo zneužívání moci, byly často předmětem cenzury a veřejnost je mohla spatřit až po letech, když se z Profesionálů stal kultovní klenot. A vy si ho můžete znovu připomenout, když si od srpna až do prosince zapnete v sobotu večer Televizi Seznam.

Související témata:
Seriál Profesionálové

Další články

Načítám