Hlavní obsah
Článek

Detektivka plná hereckých jmen. Svatopluk Matyáš v hlavní roli vyšetřovatele měl těžkou hereckou konkurenci v představitelích protřelých zlodějů – Janu Třískovi, Vladimíru Menšíkovi a Jiřím Adamírovi.

Svižnou napínavou kriminální komedii Hra bez pravidel natočil v roce 1967 legendární Jindřich Polák. Vedle válečného dramatu Nebeští jezdci (1968) se zapsal do domácí filmové historie šedesátých let právě touto stylovou detektivkou s typickými francouzskými prvky.

Polák si téměř ke všem svým snímkům i seriálům napsal námět, literární a technický scénář. A že to nebylo jen tak! Právě u Hry bez pravidel šlo, zejména v počátečních minutách detektivky, hercům o zdraví.

K případu se vrací až po letech

Protagonistou vyprávění Hry bez pravidel je bývalý pražský kriminalista Málek (Svatopluk Matyáš), který se vrací k nedořešenému případu loupeže v klenotnictví jako amatérský pátrač – taxikář. Hned v prvních minutách kriminálního akčního dramatu, které uvidíte na Televizi Seznam v úterý 10. září večer, se kriminálníci, kteří vyloupili klenotnictví na Václavském náměstí, dostanou při útěku do trablů. Prchají autem, které se stává neovladatelným, zřítí se ze svahu a jeden z lupičů umírá.

Jan Tříska (†80), jako jeden z lupičů, musí dále postupovat už sám, ale nedojde daleko. Je dopaden policií a při přestřelce zastřelen. Roztáčí se vyšetřovací kolečko, kdo je vlastně pachatel, proč policista nepoužil vlastní zbraň a zda sám okradený klenotník nebyl nakonec komplicem. Jak to všechno dopadne, kdo je strůjcem celé vloupačky a zda se i po letech podaří vypátrat pravdu a očistit jméno policisty, se dozvíte ve 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Zahrál si sám sebe

Zajímavostí je, že ve filmu si asi nejúspěšnější tuzemský motocyklový závodník František Šťastný zahrál sám sebe. Byl to jeho první a zároveň poslední snímek, ve kterém se objevil. Z televizních obrazovek ale nezmizel úplně. Stal se sportovním komentátorem motoristických sportovních přenosů a pořadu Auto - moto - revue.

Další články

Načítám