Hlavní obsah
Seznam Advertorial
Článek

O hrušce Williams byste si na první pohled mohli myslet, že je to vlastně docela obyčejná hruška. Ničím nevyniká, řekli byste si. Představte si hezký večer o několik týdnů dopředu. Po jazyku válíte doušek tak lahodné hruškovice, že myslíte na jediné: „Jak se tohle vyrobilo?“

Příběh dnes již legendární hruškovice RUDOLF JELÍNEK se začal psát roku 2007, kdy se v chilském městě Quillón zrodila společnost R. JELINEK L.A. – S.A., sesterská společnost v tuzemsku známé vizovické likérky RUDOLF JELÍNEK. Od té doby se v chilských sadech hrušky Williams pěstují a zpracovávají a výsledná hruškovice se exportuje do České republiky, Německa a Itálie.

Proč hruška Williams a proč v Chile?

Chile je jedním z největších světových producentů hrušek Williams. Místní klimatické podmínky jsou pro pěstování této odrůdy skvělé: hodně slunečných dnů, vhodné podnebí a půda sopečného původu, která jim svědčí. Díky své výrazné aromatické chuti a vysokému obsahu cukru jsou hrušky Williams pro výrobu hruškovice ideální.

Hlavní přidaná hodnota a důvod, proč společnost RUDOLF JELÍNEK působí v Chile, je vedle výjimečné kvality tamních hrušek jejich množství. V Evropě je pro potřeby výroby hruškovice nedostatek hrušek. Tady jich je zatím dost.

Foto: rjelinek.cz
Hruškovici R. JELÍNEK poznáte podle chuti a vůně hrušek odrůdy Williams

Jak se RUDOLF JELÍNEK ocitl v Chile

Průzkumná skupina společnosti RUDOLF JELÍNEK vyrazila v roce 2007 do Jižní Ameriky omrknout největší světové producenty hrušek Williams. Výsledkem této cesty po Argentině a Chile bylo rozhodnutí rozjet vlastní podnik v Chile. Vznikla tak společnost R. JELINEK L.A. – S.A.

„Do této vzdálené destinace jsme dopravili naši technologii a pod dohledem palírníků z Vizovic začali vyrábět hruškový destilát. Díky tomu, že máme vlastní sady i palírnu, můžeme zajistit stabilní a kvalitní dodávky hrušek pro výrobu naší hruškovice,“ říká Ľubomír Čul, ředitel sesterské společnosti R. JELINEK L.A. – S.A.

Foto: rjelinek.cz
Až příště ochutnáte Hruškovici Williams v typické budíkové lahvi, vzpomeňte na daleké Chile

V roce 2019 chilská společnost R. JELINEK L.A. – S.A. slavnostně otevřela návštěvnické centrum s prodejnou poblíž chilského Quillónu. Centrum zahrnuje degustační prostory s barem a prodejnou, ale i malý kinosál a patří k němu také vzorový sad.

Vlastní hrušňové sady a putování hrušky Williams napříč kontinenty

Podobně jako se vizovická likérka v Česku věnuje výsadbě vlastních švestkových sadů, začala chilská pobočka s výsadbou vlastních sadů hrušek. První stromy vysadili v roce 2012. Aktuálně v sadech roste více než 46 000 hrušní.

Poslední sklizeň z vlastních sadů přesáhla 1 000 tun hrušek. Ročně celkem zpracuje R. JELINEK L.A. – S.A. v Chile kolem osmi tisíc tun hrušek, větší část suroviny vykupuje od místních dodavatelů.

„Spolupracujeme jen s chilskými dodavateli, máme několik stabilních, dlouholetých pěstitelů, řada z nich pěstuje hrušky pouze pro nás. To je ideální, protože si tak dokážeme pohlídat kvalitu.“

Ľubomír Čul, ředitel sesterské společnosti R. JELINEK L.A. – S.A.

Foto: rjelinek.cz
Společnost má v Chile zhruba dvě desítky zaměstnanců a mnoho sezónních dělníků z řad místních

Veškerá výroba je v Chile. Do Vizovic se pak převáží hotový destilát, u kterého se pak upraví jen stupňovitost alkoholu. Čím vším si tedy hruška projde?

  1. Vlastní zpracování v Chile trvá asi měsíc. Hrušky se ze stromů sbírají ještě tvrdší, dozrávají zhruba dva týdny v přepravních paletových boxech.
  2. Následujících čtrnáct dní probíhá fermentace, následně destilace.
  3. Výsledkem je destilát na úrovni kolem sedmdesáti dvou procent alkoholu, který se exportuje do Evropy.

Než tedy hrušku utrhnou v Chile ze stromu a výsledný destilát se objeví ve Vizovicích, trvá to týdny. Jen transport zabere asi padesát dní.

Pozor: Houpání na lodi způsobuje „zakulacení“ chuti!

Přibližně 50denní cesta v tanku přes oceán má shodou okolností velmi dobrý vliv na kvalitu destilátu, kdy houpání, ke kterému na lodi dochází, zaručuje neustálé promíchávání destilátu a jeho chuť i vůně se tak ideálně sceluje a zakulacuje.

Pojďte s přáteli na hruškovici. Nejlépe si ji vychutnáte vychlazenou jako rituál:

Foto: rudolfjelinek.cz / Zpracování Seznam Brand Studio (Hana prokopová)
Rituál s hruškou vás propojí s přáteli

TIP: Nezapomeňte sledovat aktuální výzvy a trendy, ať vám nefrknou zážitky, protože teď letí hrušky!

Teď letí hrušky!

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám