Hlavní obsah
Článek

Restaurace Mlýnec by se vzhledem k vysokým hodnocením ve světových gastro průvodcích mohla tvářit malinko namyšleně. Mohla by si hrát na „tu nóbl restauraci s magickým výhledem na Karlův most“. Mohla by působit upjatě a povýšeně. Mohla by si tohle všechno dovolit. Stačí ale jen vejít dovnitř a okamžitě musí být každému jasné, že tady se bude cítit dobře. Slečna u vchodu vám odebere svrchník a vy můžete vstoupit do restaurace s dechberoucím interiérem, otevřenou kuchyní a samozřejmě s malebným výhledem na Karlův most a Pražský hrad. A to vás to nejlepší teprve čeká!

Dobrou restauraci poznáte podle toho, že si i po čase vzpomenete, co jste měli na talíři, a jak jste se u vychutnávání jednotlivých chodů cítili.
Láďa Vaníček, šéfkuchař restaurace Mlýnec

Mlýnec jednoznačně patří mezi českou gastronomickou špičku. Není to však restaurace, kde byste museli počítat příbory nebo předem studovat, jak se správně jedí šneci. Jak říká Pavel Štěpánek, manažer restaurace Mlýnec: „Je hezké být součástí různých žebříčků a gastronomických hodnocení, ale pro mě a celý tým Mlýnce je nejdůležitější především spokojený host. Hodnocení jsou výsledkem naší každodenní práce, ale opravdovým měřítkem úspěchu je wow zážitek, který si hosté odnášejí.“

Foto: zatisigroup.cz
Nenechte si ujít zážitek v Mlýnci, vyrazte sem s rodinou nebo přáteli či kolegy. Vltava proudící přímo pod vašima nohama, romantický výhled na Karlův most a interiér inspirovaný dynamickou vodní hladinou. Sem se budete chtít vracet

Lokální suroviny, sezonní menu a kreativní srdcař

V otevřené kuchyni můžete vidět, jak pod rukama kuchařů a pod taktovkou šéfkuchaře Ládi Vaníčka ožívají nejen zapomenuté české speciality. S respektem k tradičním postupům se tu nebojí využít nejmodernější gastronomické metody, aby bylo dosaženo dokonalé chuti. Výsledkem je nadčasové a elegantní české i mezinárodní menu postavené na sezonních a lokálních surovinách.

Menu obměňujeme každý měsíc podle sezonních surovin, které odebíráme od lokálních pěstitelů a chovatelů. Například česká drůbež je jednoduše geniální.
Láďa Vaníček, šéfkuchař restaurace Mlýnec

Šéfkuchař Láďa Vaníček: Host by měl v restauraci zažít něco výjimečného

V Mlýnci působí už více než deset let. Jak sám říká, jeho cílem je, aby se Mlýnec stal co nejvíce lokální a udržitelnou restaurací, která bude odrážet to nejlepší z české kuchyně v moderním pojetí. Hraje si s každým pokrmem tak, aby hosté odcházeli spokojení, inspirovaní a s pocitem, že zažili něco výjimečného. Během našeho gurmánského zážitku jsme si pozvali Láďu Vaníčka na kus řeči…

Foto: zastisigroup.cz
Kvalita a autentické chutě jsou pro Láďu Vaníčka, šéfkuchaře Mlýnce, prioritou, stejně jako neustálé hledání inovací

Koncept udržitelnosti touto restaurací rezonuje. Jak to v Mlýnci v praxi vypadá?

Udržitelnost vnímáme především v práci s lokálními surovinami a zero waste přístupu. Spolupracujeme s místními farmáři a dodavateli, abychom měli jistotu, že naše suroviny jsou čerstvé a kvalitní. Například s Goodlokem pracujeme na zpracování přebytečných potravin a také si necháváme vyrábět vlastní garum, což nám umožňuje maximálně využít každý surovinový zdroj a minimalizovat plýtvání. Máme za sebou také kurz fermentování v pražském Umu.

Vymýšlíte nové recepty? Kde pro ně hledáte inspiraci?

Inspirací je pro mě vše, co se kolem mě děje – od sezonních surovin až po zážitky z cest. Často navštěvujeme restaurace oceněné michelinskými hvězdami. Aktuálně jsem se mohl kreativně vyřádit ve spolupráci se Zátiší Cateringem, kde jsem měl příležitost sestavit jedenáctichodové menu pro inscenovanou večeři BEEF v Holešovické tržnici.

Foto: zatisigroup.cz
V Mlýnci jíte všemi smysly

Máte v Mlýnci nějaký svůj „signature dish“, tedy pokrm, díky kterému se k vám hosté vracejí?

Naše steakové menu je mezi klienty nesmírně oblíbené. Bezkonkurenční je třeba zauzený telecí tataráček a šťavnaté steaky, které připravujeme s maximální péčí. Pokud bych měl vybrat jeden „signature dish“, pak je to určitě telecí filet v trojobalu. Hosté ho milují a často se k nám vracejí právě díky němu.

TIP: Zajímá vás, co si Láďa Vaníček myslí o šikaně v kuchyni, práci šéfkuchaře i trendech ve vaření? Poslechněte si jej v podcastu Špetka chuti ze Zátiší.

Foto: zatisigroup.cz / Seznam Brand Studio (Hana Prokopová)

Ochutnejte sezonní menu z MlýnceFoto: zatisigroup.cz / Seznam Brand Studio (Hana Prokopová)

Redakce testovala

aneb Zážitek jako hlavní ingredience stálé i denní nabídky

Ve většině restaurací to začne až s otevřením jídelního lístku. Útulná atmosféra Mlýnce nás však pohltila, jakmile jsme vešli. Instinktivně plujeme interiérem až k veliké prosklené stěně s přímým výhledem na Karlův most. Ten wow efekt je zde přímo hmatatelný. A pak dostáváme do ruky jídelní lístek…

Šikovný číšník je předehrou ke gastronomickému koncertu, který následuje:

  • Tataráček z marinovaného lososa s rajčaty, japonskou majonézou, sezamem, bazalkou a tamari
  • Čerstvě zauzený telecí tataráček s pohankou, cornichonem, hořčičným semínkem, yuzu majonézou a řeřichou
  • Stařený hovězí tataráček se smaženým bramborem, žloutkem a lanýžovou majonézou
  • Pěna z kozího sýra s malinami, žitným chlebem, piniemi a medem
  • Mušle sv. Jakuba s brokolicí, edamame a kaviárem
  • Telecí filet mignon v trojobalu s pyré z fialových brambor, granátovým jablkem a telecím jusem

V průběhu degustace jsme stále více přesvědčeni, že takhle nějak vypadá nebe. Až téměř rodinná atmosféra je umocněná vstřícným a milým personálem, který nás rozesměje, a přitom si zachovává vysokou míru profesionality. Cítíme se hýčkaní. Cítíme se výjimeční. Cítíme se být součástí něčeho většího, a přitom tak známého. Vůně i chutě z našeho dětství se tu vynořují a spojují s něčím novým a nepoznaným. V každém soustu na nás čekají vzpomínky, česká krajina i výlety do dalekých zemí. Tahle restaurace je průvodcem po dokonale souznících chutích.

11
fotek
Skvělé jídlo spolu s důrazem na dokonalost každého detailu a profesionální přístup činí z návštěvy restaurace Mlýnec zážitek, který budete chtít opakovat znovu a znovu a znovu…

TIP: Nadělte svým blízkým zážitek v podobě dárkového Wowcheru.

Wowcher

Pod pokličkou! Zjistili jsme, že…

  • V kuchyni pracuje ve dvou směnách 18 kuchařů.
  • Za jednu směnu nachodí průměrný kuchař v Mlýnci 20 000 kroků (cca 15 kilometrů).
  • Za jeden den tu obslouží kolem 250 hostů.
  • Sami si fermentují suroviny včetně slupek, které by se jinak vyhodily.
  • Na střeše chovají včely, jejichž med využívají i v kuchyni.
  • Mlýnec získal tři čepice v hodnocení nového gastronomického francouzského průvodce Gault&Millau. Podobně jako Michelin oceňuje hvězdami, rozdává restauracím jednu až pět kuchařských čepic.
  • Mlýnec má na TripAdvisoru 4,5 hvězdičky z pěti a patří mezi první jedenáctku doporučených restaurací v Praze.

Mlýnec patří společně s restaurací V Zátiší do rodiny společnosti Zátiší Group. Mezi jejich hlavní ingredience patří kvalitní čerstvé suroviny, zdravé alternativy, zkušení šéfkuchaři a silné profesionální zázemí.

TIP: Jak chutná legendární víkend? Jako brunch v Mlýnci!

Vychutnejte si víkendový brunch v restauraci Mlýnec s úžasným výhledem na Karlův most a Pražský hrad. Všechna jídla se servírují přímo na váš stůl, abyste si je mohli v klidu vychutnat. Milujete společné ochutnávání a sdílení jídla? Při víkendovém brunchi si užijete koncept food sharingu společně se svými přáteli.

Foto: zatisigroup.cz
Brunch zahrnuje několikachodové menu s pestrým výběrem pokrmů a neomezenou konzumaci nápojů

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám