Hlavní obsah
Článek

Tak kolik jich chybí? Tak kolik? Šest. Říkáš to těm lidem, Kájo? Aby ty podšálky ty lidi vraceli? To víš, že jim to, Karle, říkám. Jestli jim to teda říkáš, pak to teda vážně nechápu.

Dialog, který působí v textové podobě tak bizarně, nabývá na filmovém plátně a televizní obrazovce hloubky až mystické. Zvlášť když vám ten film pustí o prázdninách autobusák pro ukrácení cesty do Chorvatska nebo Itálie. Jaký film? TEN FILM! Účastníky zájezdu přece.

„Líbí se mi, že v jednom autobuse se na stejnou dovolenou dovede shromáždit tolik různých a zajímavých lidí. Autor s tím měl určitě hodně práce, než všechny postavy vymyslel,“ dělí se o své dojmy jeden z přispěvatelů na webu rozbor-dila.cz. Ale jsou opravdu všechny vymyšlené?

„Nepopírám, že píšu hodně autobiograficky, ale jedním dechem zdůrazňuji i stylizaci,“ řekl před časem Magazínu Práva Michal Viewegh, podle jehož stejnojmenné literární předlohy režisér Jiří Vejdělek film v roce 2006 natočil. „Že to není stoprocentní pravda, ale že to je ‚na motivy‘. Co je skutečně pravda a co jsem si vymyslel, to už vypočítavě nechávám na fantazii čtenáře.“

Pravděpodobnější tedy je původní inspirace vtělená do knihy. Tam je hlavní postava Max spisovatel a o celém zájezdu píše román. Ve filmu, kde ji ztvárnil Ondrej Kovaľ, je populárním zpěvákem, který se snaží napsat píseň.

Z pláže do divadla, z divadla na pláž

Točilo se v Itálii. Jak připomíná web csfd.cz, natáčení nebylo vůbec jednoduché. Spousta herců hrála paralelně na českých divadelních scénách, a musela tak dojíždět po skupinkách auty. Například Bohumil Klepl (otec Jolany) hrál v té době snad v 15 představeních. Nakonec to vypadalo tak, že ráno sedl do auta, dovezli ho na pláž, kde hodinu točil, a večer už opět hrál v divadle.

Miroslav Krobot (autobusák Karel) a Pavel Liška (autobusák Kája) potíže tohoto druhu neměli. „Byly to všehovšudy tři nebo čtyři natáčecí dny, měl jsem volno a postavičky Karla a Karla mě zajímaly,“ vyjádřil se Krobot.

„To bylo o setkání s režisérem Jiřím Vejdělkem a Pavlem Liškou, kterého mám jako herce rád. Při čtení scénáře se mi zdálo, že stojí někde jinde než ostatní figury, a to mě lákalo, stejně jako možnost pracovat s Pavlem. A myslím, že jsme si sedli. Některé scény jsme ani nemohli dotočit, jak jsme spolu blbli a pořád se smáli,“ popisoval Krobot.

Filmoví gayové sklízeli posměšky i zamilované dopisy

Adrian Jastraban (Oskar) se zase hned první den spálil doruda, takže ho maskéři museli „zbělovat“. S hereckým kolegou Jaromírem Noskem (Ignác), s nímž si zahráli homosexuální pár, prý museli ještě několik let po premiéře filmu na ulici čelit posměškům a narážkám na své role. Zároveň jim ale od ctitelů přicházely i zamilované dopisy.

„Nezapomenu na scénu s kolegou Martinem Pechlátem, který mě měl coby potápěč šmírovat pod vodou a při tom masturbovat. Stále jsme režisérovi odplouvali mimo záběr, protože jsme byli na širém moři, kde nás unášel proud. S Martinem jsme pak už byli tak vyčerpaní, že nám raději házeli záchranné kruhy, abychom nemuseli stále plavat a mohli si odpočinout,“ líčila pro denik.cz Eva Leinweberová, představitelka Jituš.

Podle režiséra Vejdělka byl nejhorším okamžikem natáčení ten, kdy se na pláž vyvlnily italské komparzistky. „Udržet od té chvíle koncentraci mužské části štábu byl nadlidský úkol. Zbytek natáčení byla proti tomu legrace,“ tvrdil později tvůrce mnoha filmových „kasaštyků“, pro kterého ale byli Účastníci celovečerním debutem.

Na rozdíl od štábu si mužská část diváctva užívá spíše momenty, kdy Kristýna Leichtová jako Denisa a později Jitka Kocurová jako průvodkyně Pamela odkládají horní díl plavek. Tak jako tak se film už stačil zařadit do Zlatého fondu české kinematografie. Svědčí o tom nejen autobusové projekce, ale i počet televizních repríz. Na tu další se můžete těšit v neděli 9. června večer na Primě.

A při sledování se zaměřte i na některé chybičky, které filmaři neuhlídali. Když jde například Max otevřít dveře Pamele, má na své posteli bílý polštář. Při jejich společném návratu už tam ale není. Když jsou Denisa a Irma poprvé na pláži, stojí u lehátek každá na jiné straně, než v dalším záběru leží. A když turisté teprve vyrážejí na cestu, autobus vyjíždí z Prahy na D1 směr Brno (cedule výjezdu na Chodov), přestávku ale dělají na odpočivadle, které je na dálnici směr Příbram…

Související témata:
Film Účastníci zájezdu

Další články

Načítám