Hlavní obsah
Článek

Sexbomba s dokonalou figurou přesýpacích hodin, plavovlasá ikona, idol mužů všech generací – na Marilyn Monroe (1926–1962) se superlativy rozhodně nešetřilo. A není divu, herečka byla skutečně okouzlující bytost. Vzhledem k tomu, že šlo o vlivnou hollywoodskou hvězdu, dalo by se čekat, že Marilyn bude všude vyžadovat luxus, ale nebylo tomu tak. Například diamanty nepovažovala za své „nejlepší přátele“. Co dalšího jste o slavné herečce možná ještě nevěděli?

Přestože nazpívala píseň s názvem Diamonds are a girl’s best friends, nebyla fanynkou drahých šperků. Všechny její šperky byly ve skutečnosti obyčejná bižuterie, tedy kromě perlových náhrdelníků a diamantového prstenu, který dostala od svého druhého manžela Joea DiMaggia.

Spolutvůrcem jejího obuvního stylu se stal Salvatore Ferragamo. Proslavila jeho lodičky s třinácticentimetrovými podpatky, díky kterým při chůzi tak svůdně vlnila boky. Zatímco barvy a druhy kůže se měnily, model zůstával stejný. Monroe tyto boty nosila pořád, nejen při natáčení. Jehlový podpatek nechal Ferragamo patentovat přímo pro ni – byl napůl dřevěný a napůl kovový, pevný a současně tenký. I tento výběr o Marilyn mnohé vypovídá – milovala jednoduché věci a příliš se nestarala o měnící se módu.

V době, kdy se stal hereččiným výhradním obuvníkem, napsal ve své autobiografii Švec snů: „Rozdělil jsem si ženy, které ke mně přicházejí, do tří kategorií: Popelka, Venuše a aristokratka… Venuše je obvykle velice krásná, atraktivní a rafinovaná, ale pod svým třpytivým zevnějškem je často v podstatě domácká a má ráda jednoduché věci. Protože tyto dvě vlastnosti jsou ve vzájemném rozporu, Venuše bývá často nepochopená,“ popsal svou slavnou zákaznici.

Marilyn Monroe se nechala vylepšit dvěma plastickými operacemi. Měla upravený nos a bradu. O nutnosti těchto úprav ji prý přesvědčil její tehdejší agent Johnny Hyde.

Byla vyznavačkou jógy, díky níž si udržovala pružnou a pevnou figuru. V 50. a 60. letech minulého století nebyla jóga módní záležitostí jako dnes, a tak lze Marilyn Monroe považovat za průkopnici tohoto stylu.

V dětství a během dospívání koktala. V dospělosti sice tento problém zmizel, ale jakmile se ocitla ve stresové situaci, opět se objevil.

O své duševně choré matce, která se o ni nikdy nedokázala řádně postarat, mluvila jako o „paní s červenými vlasy“. A i když si k ní matka nevytvořila žádný vztah, Marilyn financovala její léčbu a péči.

Překlad latinského nápisu před jejím domem v Brentwoodu, ve kterém byla nalezena mrtvá a který pořídila nedlouho před svou smrtí, zní: Zde končí má pouť. Byl to také jediný dům, který kdy vlastnila.

I když tak mohla na první pohled působit, herečka nebyla rozhodně žádná „hloupá blondýna“. Měla mimořádně vysoké IQ, zdroje uvádějí 168. I proto toužila po uznání – chtěla být víc než jen „pěknou tvářičkou“. To se jí ale nesplnilo. Také ji přitahovali starší muži a intelektuálové.

Další články

Načítám