Hlavní obsah
Článek

Františku Křižíkovi (†93) se říkalo český Edison. Pěkně ho to štvalo, velkého amerického vynálezce rozhodně nekopíroval. Ani Karel Zich (†55) nepostavil svou kariéru na tom, že jeho témbr byl nápadně podobný jistému rodákovi z Tupela v Mississippi, což mu vyneslo přezdívku český Elvis.

Ale když občas vystřihl něco z Presleyho repertoáru (ne že by neměl svůj, a místy hvězdný), bylo to od originálu prakticky k nerozeznání. K vydání alba s největšími Elvisovými vypalovačkami se ale nechal přemluvit až v roce 1992.

O čtyři roky dříve si Zicha vybrala za studiového partnera zpěvačka rockabilly a country Wanda Jackson (86). Podobnost hlasu v tom určitě sehrála důležitou roli. V Supraphonu s ním nahrála elpíčko určené ovšem výhradně pro evropský trh. Provokovat Američany duety s chlápkem zpoza železné opony by bylo přece jen příliš.

Doktorát se na plakáty nehodil

Karel Zich se narodil před 75 roky, 10. června 1949. Hudba ho obklopovala odmalička. Sám později tři roky studoval kompozici na Státní konzervatoři v Praze. Pak ale změnil zaměření, absolvoval obor estetika-sociologie na Karlově univerzitě a získal i oprávnění používat titul doktora filozofie.

Jenže tím by v sestavě legendárního Spirituál kvintetu, s nímž vystupoval v letech 1968–1973, neoslnil. Otitulovaní byli prakticky všichni jeho muzikantští a pěvečtí kolegové.

Pak se dal na sólovou dráhu. Jeho první samostatné album se jmenovalo Dům č.5. Titulní píseň můžete dodnes občas slyšet z některého oldies rádia. Stoprocentně si ale vybavíte megahit Máš chuť majoránky, který desku uzavírá. Zich většinou zpíval původní české písně, nebo dokonce vlastní songy. Za touhle stojí autorská dvojice Jiří Vondráček/Zdeněk Borovec. Výjimkou je třeba Alenka v říši divů, kterou proslavili Smokie jako Living Next Door to Alice.

V polovině 70. let zpěvák také bodoval v anketě Zlatý slavík, kde začínal na 112. místě, odtud se ale propracoval až na 4. příčku. Ani tehdy ho nenapadlo tisknout na plakáty PhDr. Karel Zich. Ono se to v showbyznysu vůbec moc nenosí. Výjimkou je snad jen JUDr. František Janeček…

Milion desek, tisíce koncertů

„Hrál skvěle na kytaru, spolehlivě intonoval, cítil rytmus a měl všestrannou hudební inteligenci, musím se znova ptát, proč to nedotáhl ještě dál,“ vzpomínal později na Karla Zicha nedávno zesnulý hudební publicista Jiří Černý (†87).

Karel Zich za svou kariéru natočil přes 50 singlů a 15 alb. Nazpíval i pěknou řádku duetů. Kromě Wandy Jackson zejména s Pavlem Bobkem, Petrou Janů, Jitkou Zelenkovou… Složil i hudbu k několika filmům. Je mimo jiné autorem skladby pro fontánu v Mariánských Lázních.

Prodal přes milion desek a za svou kariéru měl za sebou tisíce koncertů u nás, ale i ve většině zemí Evropy. Vystupoval i v USA, Kanadě, Chile, Brazílii, Austrálii i na Islandu.

Mohl za to Matuška a burčák

Přestože byl hvězdou, vedl spořádaný rodinný život. Alespoň navenek. V roce 1977 se v divadélku Ateliér (dnešní Ypsilonka) seznámil se svou budoucí manželkou Natašou, jejich svazek vydržel téměř čtvrt století. Za čtyři roky se narodila dcera Adéla, o dalších sedm let později syn Karel. Jenže potkal další ženu. A zjistil, že ta pravá je asi spíš ona.

„Waldemar Matuška mě tenkrát pozval na přivezený burčák do recepce hotelu, ve kterém jsme bydleli. A právě tam jsem Janu poprvé uviděl. Byla tam tenkrát jako studentka za hostesku,“ vzpomínal na první setkání se svou osudovou láskou Karel Zich. „Tenkrát v tom ale nebylo možné pokračovat. Měl jsem rodinu a až po letech, kdy nám oběma vztahy nevyšly, jsme se k sobě vrátili,“ přiznal Zich.

Maminka stihla i druhou svatbu

K rozvodu se ale odhodlal, až když děti odrostly. Se svou dlouholetou láskou se oženil v roce 2001. Chtěl, aby svatbu stihla i jeho devadesátiletá maminka. Padesátník na vrcholu tvůrčích i fyzických sil se vrhl do života s mladší partnerkou doslova po hlavě. Od mládí provozoval gymnastiku, kanoistiku, házenou, cyklistiku, hokej, později i tenis. Po svatbě se inspiroval novomanželčinou velkou zálibou, které se začali věnovat společně. Bylo to potápění.

V létě roku 2004 společně vyrazili s partou z potápěčského oddílu na sportovní dovolenou na Korsiku. Během jednoho z ponorů, 13. července, musela výprava čelit neobvykle silným proudům. A Karla postihly nečekané zdravotní problémy. Stačil se ještě vynořit na hladinu a pronést: „Ty vole, mně je blbě.“ Pak upadl do bezvědomí, ze kterého se už neprobral.

Pitva prokázala, že úmrtí nebylo zaviněno potápěním, ale onemocním srdce a cév, o kterém zřejmě nevěděl. „S Karlem Zichem jsem se potkal na jednom fotbalovém ‚sranda mači‘ asi týden před tím, než se tam odletěl potápět. Byl natěšený, v plné síle, vykládal mi o svých plánech. Byl plný života,“ prozradil redakci CNN Prima NEWS herec Roman Skamene.

Český Elvis zemřel v pouhých 55 letech. Americký „originál“ se dožil dokonce jen 42.

Související témata:
Karel Zich

Další články

Načítám