Hlavní obsah
Článek

21. května jsme si připomněli 50. výročí úmrtí Jaroslava Marvana. Prověřte si, co o tomto velkém herci a jeho významných rolích víte.

1. Víte, kdy a kde se Jaroslav Marvan narodil?
2. Za svou kariéru hrál Jaroslav Marvan v mnoha filmech a televizních inscenacích. Tipnete si, kolik jich dohromady bylo?
3. Je těžké říct, která z rolí Jaroslava Marvana proslavila nejvíce, z těch seriálových je to ale asi role kriminálního rady Vacátka ze seriálu Hříšní lidé města pražského. Jak se křestním jménem pan rada Vacátko jmenoval?
Foto: Profimedia.cz
4. V jednom velmi známém filmu ze školského prostředí si zahrál roli profesora matematiky Vobořila. Ve kterém filmu to bylo?
5. 1. května 1953 připadl Jaroslavu Marvanovi významný úkol. Byl vybrán, aby:
6. V padesátých letech hrál Jaroslav Marvan i ve dvou filmech, které by se daly nejspíše zařadit mezi filmy „propagandistické“. Byly to filmy Dovolená s Andělem a Anděl na horách. Svou popularitou se však ostatním obdobným filmům i díky vynikajícímu obsazení a skvělému Marvanovu výkonu vymykaly a jsou oblíbené i dnes. Jaké bylo povolání jejich hlavního hrdiny, věčně nabručeného rekreanta Gustava Anděla?
7. Ve které z těchto pohádek hrál Jaroslav Marvan postavu krále?
8. Celkem málo je známá informace, že byl Jaroslav Marvan v jistém příbuzenském vztahu s jedním českým, svého času velmi známým a populárním moderátorem. O koho šlo?
Foto: Profimedia.cz
9. V 70. letech měl Jaroslav Marvan hrát v jednom známém seriálu. Jedna z postav mu údajně byla napsána přímo na tělo. Bohužel, záměry tvůrců překazil Marvanův zdravotní stav a následně i jeho smrt. O který seriál se jednalo?
10. Posledním filmem Jaroslava Marvana byla Noc na Karlštejně. Bohužel se už nedočkal ani jeho premiéry v kinech. Koho si v tomto filmu zahrál?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Další články

Načítám