Hlavní obsah
Článek

Nedávno uběhlo už 125 let od narození jednoho z našich nejznámějších milovníků a prvorepublikových gentlemanů, Oldřicha Nového. V našem kvízu si můžete připomenout jeden z jeho nejznámějších filmů, ale i jeho největší role a něco málo z jeho života.

1. „Zavřete oči, odcházím.“ Jak jinak začít než touto nesmrtelnou hláškou. Ve kterém filmu jsme ji mohli z úst Oldřicha Nového zaslechnout?
Foto: Česká televize
2. Cesty osudu jsou mnohdy nevyzpytatelné. Tušíte, jaké by bylo povolání Oldřicha Nového, kdyby se živil tím, čím se vyučil?
3. Dnes ho všichni známe jako Oldřicha Nového. Měl však i prostřední jméno. Jak znělo?
4. Kdyby za první republiky existovaly hitparády, patrně by je nadlouho ovládla píseň Oldřicha Nového z filmu Kristian. Jak se tato dodnes známá a populární píseň jmenuje?
5. Hlavní roli si zahrál i ve filmu Valentin Dobrotivý, kde hrál dobráckého úředníka Valentina, jehož ochoty pomáhat kolegové jen zneužívali a dělali si z něho legraci. Která ze slavných prvorepublikových hereček si zahrála jeho snoubenku Helenu?
6. I za protektorátu se daly natočit dobré filmy. Komedie byla jedním z žánrů, který nevadil ani totalitním režimům. Samozřejmě když se do nich nestrefovala. Jak se jmenuje film z roku 1941, kde si Oldřich nový střihl hlavní roli s Natašou Gollovou, která se právě stala dědičkou?
7. Ani status obrovské filmové hvězdy nezachránil Oldřicha Nového před zlovůlí nacistů. Na sklonku 2. světové války skončil v koncentračním táboře. Co toho bylo příčinou?
Foto: Profimedia.cz
8. Po komunistickém převratu z února 1948 nabrala kinematografie jiný směr. Už nebylo místo pro prvorepublikové milovníky, a chtěl-li si Oldřich Nový zahrát hlavní roli, musel i on přijmout nabídky hrát ve filmech, které ať už přímo, nebo nepřímo propagovaly nový společenský řád té doby – socialismus. Jak se jmenovala hudební komedie z roku 1955, kde si zahrál jednu z hlavních rolí?
9. Jedním z posledních filmů Oldřicha Nového byl film Světáci režiséra Zdeňka Podskalského z roku 1969. Jakou roli si v tomto filmu zahrál?
10. V roce 1971 si zahrál i v seriálu Taková normální rodinka. Jak se jeho postava pana účetního jmenovala?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Další články

Načítám