Hlavní obsah
Článek

10. října uběhlo 10 let od úmrtí Pavla Landovského (†78). Vyzkoušejte si, co všechno víte nejen o legendárním filmovém majorovi Terazkym, ale i o pestrém, ale někdy i velmi krutém životě Pavla Landovského.

1. Asi nejznámější rolí Pavla Landovského se stala role velitele pomocného technického praporu, známějšího pod zkratkou PTP, Terazkyho ve filmu režiséra Zdenka Sirového Černí baroni z roku 1992. Pokud jste viděli tento film, jistě pro vás bude hračkou doplnit Terazkyho oblíbenou hlášku: „Čo bolo, to bolo, terazky som ***.“ Jak tato hláška končí?
2. U Černých baronů ještě jednu otázku zůstaneme. Ačkoliv ho všichni znali jako majora Terazkyho, nebylo to jeho pravé jméno. Jak se ve skutečnosti major mistrně ztvárněný Pavlem Landovským jmenoval?
3. Pavel Landovský byl velmi plodným otcem. Údaje o počtu dětí se občas rozcházejí, ale nejčastěji se uvádí, že kromě 4 dětí narozených v manželství měl i 3 děti mimomanželské. Mediálně nejznámější je asi jeho syn Jakub Landovský. V jakém oboru se stal známým?
Foto: Profimedia.cz
4. Pavel Landovský si zahrál i v oscarovém snímku režiséra Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky z roku 1966. Kterou postavu v něm ztvárnil?
5. V komedii režiséra Jiřího Krejčíka z roku 1967 Svatba jako řemen si zahrál už jednu z hlavních rolí. Koho zde ztvárnil?
6. V roce 1969 měla premiéru úspěšná komedie s Pavlem Landovským v hlavní roli, ve které se jeho maminka rozhodla, že se její syn musí za každou cenu oženit, aby se neuchlastal jako jeho zhýralý strýček. Jak se tento film jmenuje?
Foto: Profimedia.cz
7. Jakou přezdívku měl ve filmu Vratné lahve?
8. V roce 1978 byl Pavel Landovský v rámci operace Asanace donucen vystěhovat se z Československa. Kde se po nucené emigraci usídlil a jak se tam živil?
Foto: Profimedia.cz
9. Pavel Landovský měl od jisté události problémy s levou nohou. Při jaké události došlo k jejímu zranění?
10. Život Pavla Landovského hodně ovlivnilo i trauma, které zažil v dětství. Jaký zážitek, který by asi nechtěl nikdo prožít, se mu stal?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Další články

Načítám