Hlavní obsah
Článek

Nesmrtelný Karel Gott (†80) mohl být díky téhle roli ještě nesmrtelnější. Jenže v době, kdy se měl film natáčet, už měl domluvené lukrativní angažmá v Německu. Dobře by se v ní určitě vyjímal i Jiří Kodet (†68). Už měl v ruce dokonce scénář a za sebou první zkoušku. Vidle mu do toho hodila jeho vlastní matka Jiřina Steimarová (†91).

Doporučila totiž režiséru Lubomíru Lipskému (†62) a scenáristovi Jiřímu Brdečkovi (†65), ať se jdou podívat do divadla na jakéhosi Karla Fialu (†95), modrookého blonďáka andělského vzezření. Postavu zvanou Limonádový Joe tak nakonec ztvárnil on. Film, který doma i v zahraničí jen v kinech postupně zhlédlo přes 4,5 milionu diváků, měl premiéru před 60 lety, 16. října 1964.

1. Jak se jmenoval nápoj, který Limonádový Joe propagoval, když zrovna nelikvidoval padouchy?
2. Každá značka potřebuje dobrý reklamní slogan, aby si ji lidé zapamatovali. Jak zněl ten, který pro své zboží používal Limonádový Joe?
3. Karel Gott obdržel za svou neúčast na natáčení alespoň „cenu útěchy“. Nazpíval ústřední Joeovu píseň, v níž procítěně pěje „So far to you…“ Fiala – sám operetní hvězda – to nesl dost těžce. Květa Fialová jako Tornádo Lou pěvecké ambice neměla, takže snáz skousla, že za ni zpívala o tom, jak „v báru houstne dým“:
Foto: Ješátko Karel, Profimedia.cz
4. Padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina! Další slogan, který ve filmu zazněl, reflektoval zjištění, že životní cesty ratolestí rozfoukaných vichrem do různých končin mohou býti rozličné, mateřské znaménko se ale nedá zapřít. Zvlášť kdy jde o kakaovou skvrnu velikosti:
5. Kolaloka sice byla v době natáčení fiktivní značkou, herci ale „na place“ něco pít museli. Ve skutečnosti tedy lokali:
6. Westernové městečko z filmu byla ve skutečnosti klasická „Potěmkinova vesnice“ – pouhá průčelí domů podepřená dřevěnou konstrukcí. Využili je ještě němečtí filmaři pro natáčení Zlatokopů z Arkansasu. Na jedné z budov bylo možné spatřit nápis ACME. Čím se zabývá firma, na niž odkazuje?
7. Krásná Olga Schoberová jako bojovnice proti alkoholismu Winifred agitovala mezi pistolníky v baru jménem organizace, která nesla název:
Foto: Ješátko Karel, Profimedia.cz
8. Jedno „moudro“ si už od premiéry žije vlastním životem. Spousta lidí si ho vybaví, aniž si uvědomí, že pochází právě z tohoto filmu. Takhle začíná: Alkohol podávaný v malých dávkách… Ale jak pokračuje?
9. Když Limonádový Joe vjíždí na svém oři do údolí pojmenovaného Fatamorgana Valey, optický klam se mu skutečně na rozpálené vzduchové vrstvy promítne. Výjevy se přitom střídají. Který mezi nimi není?
10. Vzhledem k datu premiéry je už „Limonádník“ pořádné retro. Barevná televize u nás tehdy ještě nevysílala, barevné filmy se ale celkem běžně natáčely. Sem tam se nicméně objevil i nějaký ten černobílý. Vybavíte si, co z toho platí o díle, jehož celý název zní Limonádový Joe aneb Koňská opera?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Film Limonádový Joe

Další články

Načítám