Hlavní obsah
Článek

Jožin z bažin močálem se plíží, Jožin z bažin k vesnici se blíží… Pěkně temná atmosféra, viďte? A přece se všichni chechtali, až se za břicha popadali. Nejdřív u nás doma, pak i v sousedním Polsku. Tam se ovšem příšera k popukání jmenovala Józek z bagien.

Vždycky ji však ztělesňoval Ivo Pešák (†66), absolvent Pražské konzervatoře a nejlepší akvizice, jakou kdy pro svůj Banjo Band udělal Ivan Mládek (82).

K polsky otitulkovanému videu tehdy vznikla i taneční disko verze. Úspěch skladby „Józek z bagien“ kapelu zavedl do Polska na několik koncertů. Zatímco se Mládek musel naučit nové texty v jazyce našich sousedů, Pešák měl jasno hned. „Umím tančit od narození, polsky, česky, jakkoliv,“ vysvětloval médiím.

Jožin z bažin prezidentem

„Není zcela jasné, zda diváky očaroval styl Ivana Mládka, nebo tanec vousatého Ivo Pešáka, který s vážnou tváří pomáhá zpěvákovi v refrénech. A možná jde o magii českého jazyka, jenž vždy vyvolává úsměv na tvářích,“ psali tehdy v Polsku a připomínali, že v některých městech se dokonce objevovaly nápisy „Jožin z bažin prezidentem“.

„Ono to bylo celkem jednoduché, protože ten klip je tak starý. Ivan si zapomněl banjo a my jsme vůbec nevěděli, co tam budeme dělat. Aby se to zachránilo, tak jsem tam začal tancovat. Nic jiného mi nezbylo,“ vzpomínal Pešák.

Bavičem z neznalosti

Narodil se před 80 lety, 7. září 1944, v Jaroměři. V roce 1972 absolvoval Pražskou konzervatoř, obor klarinet, prošel několika vesměs dixielandovými kapelami a pak tři roky hrál ve Středočeském symfonickém orchestru v Poděbradech. Nějakou dobu si vydělával také jako učitel v hudební škole. Svět vážné hudby mu ale přivodil těžkou deziluzi. Tak těžkou, že v Poděbradech neprodloužil smlouvu.

Když už byl pár dnů bez angažmá, začínal toho litovat. Potkal ale náhodou (takzvaně čirou) bubeníka z Banjo Bandu Ivana Mládka, který mu prozradil, že kapelník zrovna klarinetistu hledá.

Slovo dalo slovo a Pešák začal s kapelou okamžitě hrát. Jenže tehdy ještě spoustu písniček neznal. „Oblékl jsem si tedy šponovky a sako a stál na pódiu, s prominutím, jako blbec. Zíral jsem do prázdna, a přitom se učil texty. Lidi mě měli za kašpara, a to mi zůstalo,“ prozradil na sebe Pešák. Tuto image podporoval i sám Ivan Mládek, který v jednom televizním pořadu konstatoval, že Ivo Pešák sice vystudoval vážnou hudbu, ale copak s „takovým ksichtem“ mohl zůstat mezi symfoniky?

Mimochodem – přestože byl Pešák vynikající klarinetista, v Banjo Bandu byl jeho hudební přínos minimální. Zaměstnávaly ho komické výstupy. Na hudební nosiče proto jeho party nahrával Michal Pálka, syn skladatele Dušana Pálky a bratr výtvarníka Dušana Pálky.

Svatba, rozvod, svatba

Ivo Pešák se během života stačil oženit třikrát se dvěma partnerkami. S první manželkou měl dva potomky, syna Davida a dceru Lucii. Jeho životní láskou ale byla druhá (a nakonec i třetí) manželka Milada. Prožili spolu sice bezmála třicet let, mezitím se ale stihli rozvést a pak znovu vzít.

Myslel na ni, i když na sklonku života vyrazil koncertovat na pozvání do amerického Chicaga. To už ovšem vystupoval s Václavem Upírem Krejčím, s nímž společně vytvořili hudební duo, které nazvali Dýza Boys.

„Když jsme tam přiletěli, Ivo povídá, že musí zavolat manželce, aby neměla starost. ‚To není možný, Upíre! Já do mobilu třikrát naťukám PIN, a ono mi to napíše, že to chce PUK‘, sděloval mi nešťastně. Zablokoval si telefon. Za pět dní mě požádal, jestli mu půjčím mobil, aby zavolal Miládce. Vytočil jsem její číslo a předal mu svůj telefon. ‚Nazdar Miládko, prosím tě ty dvě flašky vodky, co si zabalila do těch ručníků, tak vydržely. Jednu už mám vypitou. Ahoj,‘ sdělil jí Ivo a zavěsil,“ popsal Upír.

20 piv denně

Pešákova životospráva nebyla zrovna ideální. „Užíval si života plnými doušky. Hodně kouříval a měl rád pivo. Říkával: ‚Denně dvacet piv, a to nejdu do hospody.‘ Vždycky to byl ale totální profík. Nikdy se nestalo, že by nepřišel na zkoušku nebo na kšeft. Vždy byl perfektně připravený. Totální sluchař, hrával ve filharmonii,“ zavzpomínal Upír Krejčí pro web Prima Ženy.

„Když jsme přiletěli z toho Chicaga, odvezli ho do nemocnice. Asi za měsíc mi volá a říká: ‚Upíre, manželka a primář mně chtějí udělat bypass, co ty na to?‘ Odpověděl jsem mu, že si ho nevezmu na svědomí a že se musí rozhodnout sám. ‚Tak to udělám,‘ oznámil mi. A bohužel na tom stole tam zemřel,“ prohlásil Upír Krejčí. Stalo se to 9. května roku 2011.

„Pan Pešák byl opravdu velmi nemocný. Odborně se tomu říká polymorbidní pacient. Navíc trpěl těžkou cukrovkou,“ uvedl pro web iDNES.cz profesor Jan Pirk. Potvrdil také zprávy, že pacient podstoupil i amputaci prstů na nohou. Pešák ale nakonec podlehl zápalu plic.

„Vždy mne mrzí, když někdo zemře, ale tentokrát dvojnásob. Banjo Band jsem měl opravdu rád. Snažili jsme se zde udělat vše, aby se uzdravil, ale v tomto případě byla příroda nakonec silnější,“ dodal lékař.

Související témata:

Další články

Načítám