Hlavní obsah
Článek

Nechat našeptávat svému srdci, nebo si vybrat partnera podle tvrdých dat počítače? A podle čeho si vlastně vybíráme svou drahou polovičku? Bláznivá komedie z roku 1974 Hodíme se k sobě, miláčku…? otevírá zajímavé otázky, ale nabízí i plno humorných scének. Nesmrtelnost filmu dokazuje fakt, že již pět desetiletí se u něj baví diváci napříč generacemi.

Bláznivou českou komedii o tom, jak to dopadne, když do svého života necháme až příliš mluvit počítače, natočil podle vlastního námětu a scénáře v roce 1974 úspěšný režisér Petr Schulhoff. Slavnou komedii si můžete připomenout 29. srpna večer na obrazovkách Televize Seznam.

Ve filmu Jana Brejchová (84)Vlastimil Brodský (†81) v rolích Marty a Viktora Tomášových ztvárňují manželský pár, který právě oslavuje desáté výročí svatby. Jenže desetiletý svazek už jaksi ztratil na své intenzitě a Marta s Viktorem dochází k závěru, že se k sobě nehodí. Jsou přece tak rozdílní! On, pragmatický vedoucí železářství, ona, fotografka s romantickou duší. A tak, na radu kamarádky Aleny (Iva Janžurová), se vydají do kybernetického ústavu, kde si nechají poradit, zda se k sobě vlastně hodí. Jak to celé dopadne, už možná víte, ale i tak si jistě ve čtvrtek nenecháte ujít slavnou filmovou komedii. Startuje ve 20:10 hodin na Televizi Seznam.

Manželství se opravdu rozpadlo

V době natáčení byli Brejchová a Brodský i ve skutečnosti již deset let manželé. A dokonce snad shodou náhod právě procházeli manželskou krizí. Brali se v roce 1964, a to i přesto, že, podobně jako ve filmu, i oni byli zcela odlišných povah. Zatímco na filmovém plátně jim chemie fungovala dlouhodobě, manželství se po šestnácti letech rozpadlo. Jedním z důvodů byl Jaromír Hanzlík, pro kterého vzplálo hereččino srdce. V roce 1980 se slavný herecký pár rozvedl.

Smutný konec režiséra

Snímek Hodíme se k sobě, miláčku…? je pověstný svou lehkostí a humorem, který vychází z běžných životních situací a mezilidských vztahů. Scénář Petra Schulhoffa je plný vtipných dialogů a nečekaných zvratů, které diváky udržují v neustálém napětí a smíchu.

Nezapomenutelné jsou samozřejmě herecké výkony nejlepších herců té doby. Samozřejmě obrovskou zásluhu na úspěchu filmu má scenárista a režisér Petr Schulhoff, který se dodnes řadí mezi nejvýznamnější osobnosti v české kinematografii. Pro jeho filmy je typický situační humor, chytrý scénář a hluboký společenský kontext.

Namátkou si připomeňme hitovky jako Zítra to roztočíme, drahoušku…!, Co je doma, to se počítá, pánové…, Já už budu hodný, dědečku! nebo Příště budeme chytřejší, staroušku!.

Po posledním jmenovaném filmu už nic dalšího nenatočil. Petr Schulhoff se v roce 1982 rozhodl dobrovolně odejít z našeho světa. Důvod není dodnes přesně známý, ale uvádí se, že trpěl depresemi. Ostatně, v dětství prožil traumatizující zážitek, kdy coby poloviční Žid strávil dětství v koncentračním táboře. Přímo v náručí mu tam zemřel milovaný otec na tuberkulózu a Petr jej musel i sám pohřbít. Špatný psychický stav se režisérovi zhoršil poté, co mu byla diagnostikována rakovina. Nakonec se 4. května 1986 cíleně předávkoval léky.

Další články

Načítám