Hlavní obsah
Článek

Dnes by se 85 let dožil režisér Dušan Klein. Jeho nejznámějším počinem je bezpochyby série šesti filmů o básnících, jejichž hlavním hrdinou je snílek Štěpán Šafránek v podání Pavla Kříže. Pojďte s námi na jeho legendární dílo zavzpomínat. Co všechno o „Básnících“ víte?

1. Vzpomenete si na první scénu, ve které jsme mohli spatřit hlavní postavu celé série, tehdy ještě studenta, Štěpána Šafránka? Co v ní dělal?
2. V každém z dílů série prožil Štěpán Šafránek jednu velkou lásku. Dovedete určit správné pořadí všech jeho osudových žen, které si pro sebe překřtil něžnými přezdívkami?
3. Jak se jmenovala reklamní agentura, ve které tvořil reklamy i Kendy?
4. Jaké auto si Štěpán Šafránek koupil v autobazaru ve třetím díle série, Jak básníkům chutná život?
5. Jednu ze Štěpánových lásek nechali autoři zemřít. Která herečka byla její představitelkou?
6. Štěpánův spolubydlící z kolejí a kamarád se představil jako Numira Cassa Thomba from Bujumbura. Ze které africké země tedy filmový Mireček byl?
7. Ve čtvrtém pokračování série, Konec básníků v Čechách, byl při pokusu o získání podnikatelského úvěru v bance úřednicí tázán, má-li nějaký majetek, kterým by mohl ručit. Po odpovědi byl z banky vyveden ostrahou. Jak zněla Štěpánova odpověď?
8. V celé sérii zaznělo mnoho písní. Kdo si v jednom z filmů zazpíval Píseň o Americe (Šuby duby Amerika)?
9. Pavel Zedníček si zahrál velmi svéráznou postavičku – Písaříka. Ten se v sérii věnoval hned několika různým povoláním. Které mezi ně však nepatřilo?
10. Kolik let uplynulo mezi premiérami prvního a posledního dílu?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Filmová série Básníci

Další články

Načítám