Hlavní obsah
Článek

Jenna Gestetner odmalička trpí potravinovými alergiemi. V průběhu let jí diagnostikovali vzácnou poruchu imunity, která způsobila, že má dívka 100 různých alergií. Pochutná si tak pouze na 13 jídlech.

Alergie se projevují klasickými příznaky, bolestí, pocitem na zvracení, malátností, kožní reakcí, potížemi s dýcháním. Donedávna mohla Jenna jíst pouze devět druhů potravin, nedávno přidala čtyři další druhy ovoce.

Její jídelníček se skládal pouze z krůtího masa, bílých ryb, okurky, zelených fazolek, cukety, limetek, chia semínek, olivového oleje a cukrových suplementů. K její radosti mohla nedávno přidat datle, hrozny, hrušky a maliny, ale to jen díky lékům, které ji udržují ve stabilním stavu.

Z toho má Jenna nesmírnou radost, neboť do té doby její strava neobsahovala téměř žádné cukry a musela si vařit, aby se najedla. Teď si může vychutnat i nějakou tu svačinku.

Jedenadvacetiletá Kaliforňanka měla problémy s alergiemi od dětství. Jediné, co kdy pomáhalo, byla eliminace potravin. Po mnoha pokusech a omylech konečně přišla na to, co jí nedělá dobře.

Syndrom aktivace žírných buněk jí diagnostikovali v březnu 2021. Jenna musí každé jídlo plánovat dopředu, což se podepisuje na její psychice. Je pro ni náročné cestovat, nemůže jíst na oslavách nebo dovolených jako každý jiný.

„Je to pro mě trochu komplikované. Většinou si všude nosím vlastní jídlo. Ale nemohu si užívat jako ostatní. Nemohu být spontánní,“ lituje.

Syndrom má ale i lepší stránky. Týdenní nákup Jenna zvládne za tři minuty. A dokonce je schopná o tom žertovat. Pro přátele a návštěvy ale kupuje i normální jídlo.

A jak vypadá takový Jennin denní jídelníček? Snídá typicky misku datlí s chia semínky, k obědu si dá grilovanou cuketu, ke svačině maliny a k večeři připravuje krůtí nebo rybu s fazolkami.

Jenna doufá, že se jí díky lékům podaří jídelníček ještě rozšířit. Pořád má ze svého syndromu úzkosti. Před odchodem z domu má tendence se přejídat, protože se bojí, že se nikde nenají. Nezbývá než doufat, že se jí přání splní a brzy si pochutná na dalších lahůdkách.

Související témata:
Jenna Gestetner

Další články

Načítám