Hlavní obsah
Článek

Třicetiletá Sarah Gann se narodila se syntezií, vzácným způsobem vnímání, kdy vjem jednoho smyslu vyvolá vjem jiného. V případě Sarah jde o ještě vzácnější, chuťový vjem. Konkrétní slova má spojená s určitými chutěmi v ústech. Doslova se tak může stát, že se jí při pouhé zmínce běžné věci začnou sbíhat sliny.

Sarah se pochlubila svou jedinečností online a je z toho senzace. V podstatě ví, jak chutnají slova. Jméno jejího přítele Jakob Clayton například chutná jako papír. Označení modré barvy má zase chuť čokolády. Učitel jí vyvolá v ústech chuť bonbonů Skittles a slovo přemýšlet chuť čokoládového mléka.

Ne všechna slova evokují chutě, překvapivě například její jméno nevyvolává nic. Zní to sice jako velká zábava, ne všechny chutě jsou ale Sarah příjemné.

„Například slovo hodiny vyvolává chuť mléka, které nemám vůbec ráda, takže je to dost otravné,“ přiznala učitelka základní školy.

Občas se kvůli syntezii cítila jako vyvrhel; okolí ji totiž většinou nechápalo. Navíc jde o vzácnost, kterou netrpí mnoho lidí. Dnes ji ale vnímá jako přednost, kterou může rozproudit konverzaci. Lidé většinou chtějí vědět, jak chutná jejich jméno.

A jak to vlastně funguje? Učitelka z Arkansasu pro Daily Star popsala, že chutě lépe vyvolají slova, která řekne nahlas sama. Když slovo slyší a vidí zároveň. Většinou jde o podstatná jména, ale hlavně jména osob. Její nejoblíbenější je Brandon, které chutná jako čokoládová tyčinka.

Související témata:
Sarah Gann
Synestezie
Slovo

Další články

Načítám