Hlavní obsah
Článek

Jak o sobě sama tvrdí, dokáže být velmi pozorná, decentní a zdrženlivá. Jools Lebron pobavila v létě na sítích svými jednoduchými tipy na to, jak se správně oblékat do práce a jak to nepřehánět s make-upem. Od té doby dostala už řadu nabídek na spolupráci a začala připravovat vlastní merch. Na jejím úspěchu se ale chtějí svézt i další oportunisté, a tak přišly brzy první trable v ráji.

Videa tiktokerce otočila život vzhůru nohama, nasbírala na nich miliony zhlédnutí a díky tomu si i velmi finančně polepšila. Část výdělku ze spoluprací darovala kamarádce v těžké životní situaci, zbytek by chtěla využít na procedury v rámci své probíhající tranzice. Jools je totiž transgender žena, narodila se jako muž.

@joolieannie

#fyp #demure

♬ original sound - Jools Lebron

„Jednoho dne jsem si o přestávce hrála na pokladní a natáčela videa, teď létám přes celou zemi, abych pořádala akce. Můžu také financovat zbytek své změny pohlaví,“ napsala Jools na sítě, aby motivovala další, kteří nad tvořením obsahu teprve přemýšlejí.

Největší tiktokový trend posledních týdnů se za svou existenci stihl otisknout do obsahu mnoha značek, tvůrců, celebrit, ale třeba i Bílého domu. Jools zvou na přehlídky a akce největších kosmetických brandů. Její nejsledovanější video má už téměř 50 milionů zhlédnutí. Trend na svých profilech využily například Jennifer Lopez, Lindsay Lohan nebo Rumer Willis.

Jenže před pár dny oficiálně zažádal o trademark fráze z videí ve znění „very demure, very mindful“ (ve volném překladu „velmi decentní, velmi uvědomělé“) muž jménem Jefferson Bates. A to dřív, než tak učinila právě Jools, a aniž by ji předtím alespoň zkontaktoval.

„Investovala jsem do toho tolik peněz a času a asi jsem to udělala špatně. Mám pocit, že jsem se dost nesnažila. Chtěla jsem toho pro svou rodinu tolik udělat a zajistit si tranzici, ale myslím, že jsem to nezvládla,“ komentovala nepříjemnou situaci sama Jools.

Influencerka teď tedy nemůže prodávat nic se svým chytlavým sloganem, dokud se věc nedořeší. Jakmile by byla práva Batesovi udělena, legálně by mu náležel všechen zisk z využívání fráze. Slovíčko demure se dá přeložit také jako zdrženlivý, uctivý nebo skromný, a právě tak se nyní Jools chce zachovat, ačkoli se její videa zakládají spíš na ironii a nadsázce.

Na základě rad právníků tak video o problému trademarku smazala a s rukama v klíně čeká na finální rozhodnutí. To však může přijít klidně až za rok či dva. Často se ale stává, že tyto typy žádostí vůbec neprojdou, zvlášť pokud žadatel není tím, kdo slogan vytvořil a proslavil. Ke kauze se v tomto duchu vyjádřilo několik odborníků, kteří tiktokerku uklidňují, že by případně vyhrála následný spor, kdyby muž přece jen trademark obdržel.

Nešťastné Jools se tak dostalo alespoň silné podpory od fanoušků. Batesovo jednání vnímají jako zákeřné a neférové a dávají mu na sítích jasně najevo, že to od něj nebylo moc uvědomělé a ani trochu decentní. Demure trend mezitím stále roste a vypadá to, že půjde o hojně využívanou frázi tohoto podzimu.

Související témata:

Další články

Načítám