Hlavní obsah
Článek

Pětapadesátiletá Beth Hobson z Manchesteru začala s umělým oplodněním před 15 lety navzdory tomu, že měla jen mizivou šanci na otěhotnění. Na rady lékařů nedbala a snu stát se maminkou se nevzdala. Cesta to ale byla nesmírně trnitá.

29 pokusů o umělé oplodnění Beth vyšlo na více než 6 milionů korun. Začala s ním v polovině roku 2009 a po 13 marných pokusech se zadařilo a konečně otěhotněla. Během následujících 11 let porodila ještě další dvě děti.

Bohužel ale také zažila několik potratů. „Umělé oplodnění vždycky provází strach. Nikdy nevíte, jestli ultrazvuk nebude váš poslední. Ale já si vždycky říkala, že to všechno jednou musí mít šťastný konec,“ uvedla pro britská média Hobson.

Ta chtěla všem, kdo tvrdili opak, dokázat, že se mýlí a že když si něco zamane, tak to dokáže. Beth poznala svého muže, pedagoga pro děti se speciálními potřebami, v roce 2007 během rande naslepo, které pro ně přichystali kolegové. Vzali se o rok později.

Pár se hned začal snažit o miminko, Beth si uvědomovala, že není nejmladší, a tak se šla poradit s lékařem, jestli může otěhotnět přirozenou cestou. Odpověď byla devastující, Beth měla 10% šanci na otěhotnění.

Hned po cestě domů začala hledat kliniky na asistovanou reprodukci. Ačkoliv šance, že otěhotní s pomocí, nebyly o moc vyšší, Beth byla velmi odhodlaná.

Vyzkoušeli kliniky v Norsku, v Londýně, ale bez úspěchu. Beth měla během procesu velké bolesti. Na klinice v řeckých Aténách zjistili, že trpí imunofertilitou, stavem, kdy imunitní systém omylem napadá reprodukční buňky.

Na čtrnáctý pokus Beth konečně otěhotněla a v roce 2013 přivedla na svět syna Williama. William byl z trojčat, dvě z dětí ale těhotenství bohužel nepřežily.

O rok později se pár rozhodl, že chce Williamovi pořídit sourozence. Obrátili se opět na kliniku v Aténách a v roce 2015 přivítali druhého syna, Thomase.

Beth toužila po dalším dítěti, přestože jí v Aténách řekli, že je v 50 letech moc stará. Obrátila se tedy na kliniku na Kypru, která se specializuje na starší maminky. Po pár nezdařených pokusech v roce 2022 přivítala dceru Grace.

Po třetím porodu okamžitě podstoupila částečnou hysterektomii a další děti tak už mít nemůže. Rodiče jsou šťastní, že mají tři zdravé potomky. Finančně i emočně náročný proces je vyčerpal a museli dost obětovat. Například odpustit si rodinné dovolené, finančně jim pomohli také přátelé a rodina. Vše ale podle Beth stálo za to, nakonec se dočkala svého šťastného konce.

5
fotek

Další články

Načítám