Hlavní obsah
Článek

Matka tří dětí rozhodně praktikuje výchovu, která se v dnešní době moc nenosí. Svým dětem totiž na rozdíl od ostatních pořádně nakládá. Dostávají úkoly navíc, platí jí ze svého kapesného přesně stanovenou pokutu, když zlobí, a musejí chodit velmi brzy spát. O domácí režim se podělila na internetu, ale snesla se na ni vlna kritiky.

Maminka tří dětí Rosie Graham (29) na sociálních sítích sdílela, že svým dětem dává domácí úkoly navíc, protože cítí, že se nemůže spolehnout na to, že jim škola poskytne úplné vzdělání.

Její rodičovský styl, kterému se říká „helikoptérový“, se týká přehnaně ochranářského a velmi angažovaného rodičovského stylu výchovy spojeného s nadměrnou péčí a dohledem. Stejně jako se vznáší a krouží při přistání vrtulník, krouží kolem svých dětí rodiče.

„Obvykle se tak rodiče chovají kvůli něčemu, co se jim samotným stalo v jejich vlastní výchově. Mají totiž v hlavě, že dětem nelze věřit, to ale ve skutečnosti znamená, že jim nevěřili jejich rodiče,“ řekla odbornice na rodičovství Sarah Ockwell-Smith. Takoví rodiče očekávají od svých dětí žalostně málo a absolutně nevěří, že by se uměly samy rozhodovat.

Maminka z Bedfordshire také trvá ve své výchově na tom, že další pracovní zátěž jejím třem dětem – šestiletému Hunterovi, pětileté Dakotě a dvouletému Saintovi – prospívá. Všichni tři tak musí plnit domácí úkoly o víkendu, učí se různým dovednostem pro život a pomáhají v domácnosti.

„Nespokojuji se pouze se školním systémem vzdělávání svých dětí. Učitelé se snaží učit dobře, ale jsou omezeni papírováním. Nemají čas pracovat s dětmi individuálně a věnovat jim neomezenou pozornost. Britský školní systém trpí nedostatkem financí a není možné očekávat, že učitelé budou schopni vyučovat celou třídu dětí s různými potřebami,“ uvedla Rosie What's The Jam.

Rosie přitom chválí učitele svých dětí, ale zdůrazňuje, že zodpovědnost by neměla být pouze na nich. Podle ní není úkolem učitele vychovávat, je to práce především rodičů a školní systém je luxusní bonus. „I když má škola fantastické učitele, není fér očekávat, že by všechno mělo být na nich,“ vysvětluje maminka na mateřské s tím, že každý víkend se společně s dětmi věnuje matematice, angličtině i přírodním vědám, ale také procvičují motorické dovednosti a hrají vzdělávací hry. „Také je učím dovednostem pro život – vaření, úklidu a přežití, jako je stavba přístřeší, bezpečný pohyb ve vodě a poznávání rostlin,“ dodává.

Své poznatky sdílela na TikToku (@liferaisingthree), kde také vysvětluje, že její děti mají přesné časy, kdy chodí spát. Žádné ponocování u nich tedy nehrozí. „Děti v tomto věku potřebují 10-14 hodin spánku denně. Když spí, jejich srdeční frekvence a krevní tlak klesají, což jim umožňuje si odpočinout. Dostatečné množství spánku je potřebné pro jejich správný vývoj – zejména pro vývoj mozku,“ říká Rosie, která je posílá do postele už mezi 18:00 a 18:30.

„Často mi říkají, že jdou spát příliš brzy, ale usnou během několika minut a spí 12 hodin denně. Je mi jedno, jestli Jane z ulice nechává své děti vzhůru až do 22:00, protože se jí nechce nastavit spací režim. To mě neovlivňuje,“ vysvětluje Rosie. Vzhledem k tomu, že tento režim mají děti celá léta, přijde jim to normální a neodmlouvají. „Povečeří, pak si chvilku pohrajeme, následuje koupel, povídání a jdou spát,“ dodává.

Děti také nesmí spát u nikoho jiného než u člena nejbližší rodiny, mají striktně určený čas před obrazovkou a jsou vedeny k tomu, aby si hrály venku, protože to podporuje jejich představivost, sociální dovednosti, týmovou práci a zlepšuje jejich fyzické zdraví. „Nesedí před televizí či tabletem a nehrají hry, jsme společně v přírodě a užíváme si to,“ říká matka tří dětí, která jim někdy, především o víkendu, dovolí i tablet, ale jen na omezenou dobu.

Rosie také dává svým dětem kapesné, naučí se tak utrácet podle toho, jaký mají rozpočet. „Děti dostávají kapesné 8 liber týdně. Pokud si neplní svoje povinnosti a nestelou si postel, dostanou pokutu 1 libru,“ řekla Rosie, kterou za tuto výchovu hodně rodičů kritizuje. Na sociálních sítích ji také lidé hejtují, že jsou její děti chudáci a neužijí si žádnou zábavu.

„Tyto komentáře ale pocházejí od líných rodičů, kteří nemají vůli a hlavně disciplínu, aby takový režim zavedli a dodržovali,“ směje se Rosie.

Související témata:
Kapesné

Další články

Načítám