Hlavní obsah
Článek

V dnešní době, kdy jsou estetické chirurgické zákroky stále běžnější, se mnoho lidí snaží vylepšit svůj vzhled. Tato snaha však může být spojena s nebezpečím, které může mít fatální následky. To se tragicky potvrdilo v případě Alice Webb, 33leté matky pěti dětí, jejíž smrt po operaci Brazilian Butt Lift (BBL – zákrok, při němž se pomocí liposukce odsaje tuk z vybraných partií těla a použije ke zvětšení hýždí) otřásla veřejností a vyvolala řadu otázek.

Alice se rozhodla pro tento zákrok v jednom z kosmetických studií v Gloucesteru, ale operace se brzy změnila v noční můru. „Podstoupila jsem to, protože jsem chtěla vypadat lépe. Nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo mít tak fatální následky,“ řekla jedna z pacientek, která se nakonec rozhodla zákrok na poslední chvíli zrušit.

„Když mě převáželi do nemocnice, měla jsem strach. Nikdy by mě nenapadlo, že se mi něco takového stane,“ vzpomíná další žena, která byla svědkem této tragédie.

Alice se stala první obětí BBL ve Velké Británii, což vyvolalo vlnu šokovaných reakcí. V důsledku její smrti byli dva lidé zatčeni na základě podezření z vraždy z nedbalosti. „To, co se stalo Alici, je varováním pro všechny, kteří o těchto zákrocích uvažují,“ upozorňuje Ashton Collins, ředitelka kampaně Save Face, která se zaměřuje na ochranu pacientů.

V posledních letech mělo minimálně 28 Britů po této operaci fatální následky. „Musíme se zamyslet nad tím, jak je to možné. Čím více je tento zákrok populární, tím častěji vidíme, jak je nebezpečný,“ dodala Collins s tím, že více než 500 žen mělo po těchto zákrocích nějaké komplikace, přičemž mnoho z nich málem zemřelo.

„To, co se stalo Alici, je tragédie, ale bohužel to není ojedinělý případ. Infekce, krevní sraženiny a tukové embolie jsou jen některé z možných komplikací. Riziko se výrazně zvyšuje, pokud zákroky provádějí nekvalifikovaní praktikanti,“ zdůraznil plastický chirurg Dr. Omar Tilla.

„Měla jsem na hýždích abscesy a trpěla nesnesitelnou bolestí. Musela jsem podstoupit další chirurgický zákrok, abych se jich zbavila. Je to jako noční můra,“ sdělila Melissa, jedna z pacientek.

Podle zprávy Save Face bylo od roku 2022 zaznamenáno 479 stížností na neúspěšné zvětšení hýždí a 28 stížností na neúspěšné zvětšení prsou. Více než 50 procent těchto případů vedlo k závažným komplikacím. „To, co se děje, je alarmující. Je na čase zakročit a zakázat tyto nebezpečné zákroky,“ uzavřela Collins.

Tato tragédie nám připomíná, že za touhou po dokonalosti se může skrývat velké nebezpečí. Je důležité věnovat pozornost nejen výslednému vzhledu, ale také bezpečnosti a kvalitě provedených zákroků.

Další články

Načítám