Hlavní obsah
Článek

Ne pro každou maminku je poporodní období tím nejkrásnějším v životě. Mnohé bohužel potkají poporodní deprese, úzkosti, ale i horší stavy. Jako se to stalo Kayleigh Avery ze Sunderlandu, která se rozhodla sdílet svůj příběh.

Poporodní psychóza se u osmatřicetileté maminky objevila už po narození první dcery Daisy, které je dnes 10 let. Nemohla vůbec spát, úplně ji pohltil strach, že se o malou nedokáže postarat.

Úzkostné stavy vyvrcholily tím, že odmítala dcerku krmit, protože se bála, že jí nějak ublíží. Také podezřívala dulu, která jí chodila pomáhat, že jí chce miminko ukrást, protože je špatná matka.

Kayleigh pomohli psychiatři, musela brát léky, které jí od stavů ulevily. Po narození druhé dcery Jasmine (5) se ale psychózy vrátily. A to v takové síle, že musela podstoupit terapii elektrošoky.

Dnes je sice v pořádku, psychózy ji ale natolik poznamenaly, že se zavázala, že nebude mít další děti. „V obou případech to bylo tak náhlé. Přestala jsem důvěřovat vlastním příbuzným. Jako by to ani nebyla moje rodina,“ popsala stavy.

Když si přinesla první dcerku z porodnice, všimla si, že je s ní něco v nepořádku a že asi nepůjde jen o rozbouřené hormony. V nečekaném návalu energie se pustila do nejrůznějších prací, nákupních seznamů atd., ale netrvalo dlouho a přišel záchvat úzkosti, že dělá všechno špatně.

K tomu se přidaly katatonické stavy, kdy se nehýbala, jen seděla a zírala. „Myslela jsem si, že jsem zemřela a přišla do pekla,“ popsala nebezpečné příznaky.

Hospitalizovali ji na oddělení pro maminku a dítě a podali jí silné léky. Mnoho z pobytu v nemocnici si Kayleigh nepamatuje. Strávila tam šest týdnů, ale mohla zůstat s Daisy.

O čtyři roky později se stala dvojnásobnou maminkou. Lékaři ji varovali, že se psychózy mohou vrátit, a tak se na ně připravila a tentokrát měla léky v pohotovosti.

První dva týdny proběhly v pohodě, a pak se zničehonic opravdu dostavily. Během okamžiku byla zase katatonická. Stav byl ale tentokrát horší a pomohly až elektrošoky.

Opět skončila s dcerkou v nemocnici na šest týdnů. Naštěstí se z těžkých psychóz dostala, ale po dvou hororových zážitcích se Kayleigh rozhodla rodinu dál nerozšiřovat.

Blondýnka se dnes snaží šířit povědomí o poporodní psychóze, která se od běžnějších poporodních depresí velmi liší.

Daisy i Jasmine jsou zdravé, šťastné holčičky a jejich maminka se plně uzdravila. Nedávno dokončila charitativní pochod na podporu centra pro matku a dítě, kde se dvakrát léčila.

„Kdyby pro mě tehdy neměli lůžko, mohla jsem skončit kdekoliv jinde. A vše mohlo dopadnout mnohem, mnohem hůř,“ dodala na závěr.

Související témata:
Kayleigh Avery
Psychóza
Duševní zdraví

Další články

Načítám