Hlavní obsah
Článek

Amanda Tarver (34) se dozvěděla, že čeká dítě, dva týdny po nástupu do vězení. Nyní odhalila, jak žijí těhotné ženy za mřížemi. Bylo jí teprve 22 let, když pomáhala svému nynějšímu manželovi prodávat drogy.

Oba rodiče byli uvězněni v roce 2015. Amanda byla odsouzena na 24 měsíců za účast na finančních machinacích svého partnera. Její manžel Legend dostal 47 měsíců za spiknutí a distribuci drog.

Když byla Amanda v sedmém měsíci těhotenství, byla převezena do speciální jednotky pro těhotné vězeňkyně. „Vypadalo to jako sklad bez oken s úzkými postelemi. Bylo děsivé mít malé dítě, které na mně bylo závislé, v tak strašném prostředí. Měla jsem strach, jestli ho vůbec donosím, jak jsem byla ve stresu,“ vzpomínala.

„Ve vězení jsem měla pocit, že jsem ztratila sama sebe. Cítila jsem se jako pouhé číslo. Porodila jsem za mřížemi. Nikdy v životě jsem si neuměla představit, že Legend Junior stráví první měsíce svého života takto,“ tvrdila.

Amanda měla v té době ještě šestiletého syna Doriana, který nechápal, proč mu máma najednou zmizela ze života. „Opravdu jsem si myslela, že můj život skončil. Když mi řekli rozsudek, byla jsem v šoku. Nikdy předtím jsem neměla problémy se zákonem a jako matka jsem očekávala, že dostanu varování nebo podmínku,“ dodala Amanda. Jejího syna dostala do péče babička, stejně jako po třech měsících i její miminko.

Spojené státy měly podle statistik na konci roku 2023 nejvyšší míru uvěznění na světě, s 1,8 milionu lidí za mřížemi. A to se právě snaží Amanda změnit prostřednictvím své charitativní organizace 300 Letters, stejně jako prosadit reformu vězeňského systému.

Manžel Legend byl zdrcený z toho, co všechno si jeho žena musela prožít, a také z toho, že zmeškal porod svého syna. Pár si navzájem zvedal náladu výměnou dopisů, což byla jejich jediná forma komunikace.

„Když jste ve vězení, jediné, na co se můžete těšit, je korespondence od svých blízkých. Mluvili jsme o budoucnosti a dětech a pravidelně jsem mu dávala vědět o synovi – jestli se usmívá nebo se naučil přetáčet,“ vysvětlila Amanda. Po propuštění z vězení se vzali a v roce 2021 založili charitu, kterou pojmenovali 300 Letters.

Inspirovali se stovkami dopisů, které si během svého pobytu za mřížemi vyměnili. 300 Letters nabízí bezplatnou rodinnou terapii, finanční pomoc na péči o děti a podpůrné skupiny pro rodiny s nezletilými dětmi, které se zotavují z traumat spojených s uvězněním. Do dnešního dne 300 Letters pomohla více než 400 rodinám a podpořila více než 50 pečovatelů dětí s vězněným rodičem.

Nedávno také získali své první granty od The Children’s Trust a The Miami Foundation. „Jsme šťastní, že můžeme přinášet naději tolika rodinám během krátké doby,“ dodala Amanda s tím, že hodně pracují a soustředí se především na své děti.

5
fotek

Další články

Načítám