Hlavní obsah
Článek

Vzali své děti na vysněnou dovolenou do Universal Studios v Orlandu na Floridě v USA a dostali za to akorát pokutu. Rodiče Rebekah Richardson (38) a Dale Wood (46) chtěli ušetřit peníze, ale zadlužili se na dlouhou dobu.

Když porovnali cenu za zájezd v září a říjnu, byli ohromeni. Částka byla zhruba o 150 tisíc korun nižší. Tak neváhali a vzali své děti Jacoba (8) a Olivera (7) na dovolenou ve školním roce. Nečekali však, že za to budou potrestáni.

Aktuálně totiž čelí obří pokutě od místních úřadů za to, že si dovolili vzít děti ze školy. Rada anglického hrabství Derbyshire dala oběma rodičům pokutu – Rebekah musí zaplatit zhruba 28 000 korun a Dale asi 30 000 korun. Kdyby nezaplatili do 28 dnů, riskovali by případné stíhání za nepřítomnost svých dětí ve škole. A tak jim nezbylo nic jiného než si naplánovat splátkový kalendář.

„Zachází s námi jako s kriminálníky za to, že jsme vzali naše děti na dovolenou. Mám pocit, že jako rodič jsem teď penalizována opravdu za vše,“ řekla kadeřnice Rebekah. „Nemám žádné výčitky – myslím, že nikdy nemůžete litovat času stráveného společně jako rodina. Situace s pokutami je jako ruská ruleta – někteří dostanou pokutu, jiní ne, což je nespravedlivé,“ dodala šokovaná maminka.

Její manžel Dale se těšil na dovolenou stejně jako jejich děti, protože prošel náročným obdobím. Jako veterán armády, který nyní pracuje pro vodárenskou společnost, trpěl posttraumatickou stresovou poruchou. Jeho bratr Gavin totiž náhle zemřel ve věku 35 let. Dovolená v září pro něj byla částečně únikem, a navíc byla destinace oblíbeným místem jeho zesnulého bratra.

„Bylo to kouzelné a moc jsme si vše užili, ale kvůli té pokutě se teď obávám, že budeme muset zrušit Vánoce, protože jsme úplně na mizině,“ vysvětlila Rebekah, která na dovolené plavala s delfíny, a děti si dokonce podržely aligátora. „Líbilo se jim setkání se všemi postavami z Marvelu, s Mickeym Mousem i Minnie. Bylo tak hezké odjet, ale teď jsme velmi vystresovaní a máme strach, co bude následovat,“ řekla vyděšeně maminka.

V květnu Rebekah a Dale obdrželi předvolání k soudu. Její manžel od ledna nebyl schopen pracovat a do práce se vrátil nedávno. „Dale nepracoval a pravidelně nevydělával, teď jsme opravdu bez peněz a je to pro nás opravdu velmi těžké,“ řekla.

Pár momentálně zpochybňuje částku, bojí se, že teď budou mít záznam v trestním rejstříku a že to ovlivní jejich hodnocení. Jiní rodiče, kteří udělali totéž, prý pokutováni nebyli. Sama nechápe, proč zrovna oni ano. „Není to fér, že pro každého platí jiná pravidla,“ dodala. Rodina je nyní pozadu s platbami a celá situace je pro ně dost finančně náročná.

Související témata:

Další články

Načítám