Hlavní obsah
Článek

Matka Lorna Simpson (37) nikdy neřekne své jediné dceři Skylah-Faith (8) ne. Kupuje jí to, co chce, nechává ji samostatně se rozhodovat a nikdy jí nenastavila žádná pravidla. Děti podle ní nepotřebují někoho, kdo jim bude neustále říkat, co mají dělat, a věří, že její dcera dělá přirozeně správné věci. Proto nemá určený přesný čas na spaní a také ji nechává učit se vlastním tempem. Místo toho s ní diskutuje a ptá se, proč něco chce a co ji zajímá. Místo zákazů volí komunikaci a porozumění.

Jako nadšená tanečnice koupila Lorna Skylah-Faith taneční tyč a houpací síť a jen tak na přání dcery natřela přední část svého domu na růžovo. Také nemá problém s tím, aby si kdykoliv přivedla kamarády na přespání. Tento volný přístup k výchově prý funguje, protože Skylah-Faith málokdy něco vyžaduje a dokáže dělat „uvědomělá“ rozhodnutí o tom, co chce.

„Svoji dceru jsem se rozhodla vychovávat citlivěji, protože sama jsem měla velmi přísnou a mnohdy až nepochopitelnou výchovu,“ vysvětluje matka, která se rozhodla svoji dceru vzdělávat doma.

„Nemáme žádná pravidla, protože Skylah-Faith dělá správné věci, takže to je důkaz, že pravidla nepotřebuje. Souhlasím s tím, že zůstane vzhůru třeba do půlnoci, pokud opravdu není unavená nebo chce déle sledovat film či hrát online hry. Také ji nechávám spát déle, dokud její přirozený biorytmus neřekne, že je čas vstát,“ vyjmenovává Lorna, jak benevolentní je matkou.

„Měla jsem velmi nešťastné dětství – můj názor nebyl brán v potaz a já tohle nechci dělat své dceři. Musela jsem se odnaučit a znovu naučit spoustu věcí. Proto jsem Skylah-Faith vzala z veřejné školy a učím ji doma. Je to zdravý způsob učení bez mnoha nesmyslů,“ vysvětluje Lorna.

„Jde životem, jak sama uzná za vhodné. Chci si pamatovat každý okamžik s ní. Hodně spolu mluvíme, řešíme její pocity, podporuji její autenticitu,“ obhajuje Lorna svoji výchovu, její vlastní rodiče s ní totiž nikdy neměli trpělivost.

Přesto na některé věci musela říct ne. „Bylo pár věcí, o které se zajímala – například vaping, který jsem jí rozhodně zakázala. Takže jsou i takové případy, kdy to opravdu nejde. Ale mluvily jsme o tom, jaké jsou výzkumy, jak to funguje, a rychle o to ztratila zájem,“ vysvětluje matka.

„Všichni v sobě máme schopnost rozkvést. Nepotřebujeme, aby nám někdo jiný říkal, jak máme žít a jak se učit, protože spoustu věcí se naučíme prostřednictvím svých přirozených zájmů a zkušeností. Dcera byla od narození velmi bystrá a předčila jiné děti a já nehodlám ten růst zastavit,“ uzavřela maminka, která svoji dceru nadevše miluje a dělá vše, co jí na očích vidí.

Související témata:

Další články

Načítám