Hlavní obsah
Článek

Maminka Janice Curnew (40) z kanadského Cape Breton dává část financí, které přicházejí do jejich domácnosti, na spořicí účet a část na rodinné výdaje. Přiznává, že bere svým dětem peníze, které dostaly k narozeninám, a také prodává jejich dárky na Marketplace na Facebooku. Někteří jí nemůžou přijít na jméno. Jiní si ale myslí, že je geniální a zabezpečuje tak svoje děti do budoucna.

„Mám k tomuto nakládání s penězi pádný důvod. Myslím si, že mi děti v budoucnu poděkují. Jsou naprosto v pohodě s tím, že nemají přístup ke spořicímu účtu,“ říká Janice. Ale ne všichni jsou tak nadšeni její metodou šetření peněz.

Svoje taktiky sdílela na TikToku, kde virální video zhlédlo přes 1,4 milionu lidí a získalo přes sto tisíc lajků. „My jsme se museli o financích učit sami. Takhle učíme děti, aby až vylétnou z hnízda, byly v lepší situaci,“ řekla Janice pro What’s The Jam.

Janice a její manžel Dave přesto dávají svým dcerám, Mariele (8) a Lillianě (12), volnost při utrácení peněz, které neskončily na spořicím účtu. Není to ale přesně stanovená částka. Záleží na tom, odkud peníze pocházejí a kolik jich je.

Například jedna z dcer měla v únoru narozeniny a zhruba 1758 korun bylo uloženo na její spořicí účet, což bylo asi 15 % z toho, co dostala. Druhá prodala staré hračky na Facebook Marketplace a získala tak zhruba 470 korun, z toho šlo 117 korun na její spořicí účet.

„Své děti budu povzbuzovat v tom, aby neutrácely za zbytečnosti, a pomohu jim, aby svých nákupů nelitovaly,“ vysvětluje Janice. „Jsou s tím naprosto v pohodě, protože všechny jejich potřeby jsou zajištěny námi rodiči, a upřímně řečeno většina jejich přání také. Nevíme, co se stane zítra, takže je zásadní udržovat rovnováhu mezi plánováním do budoucna a užíváním si přítomného okamžiku,“ dodala.

Podle Janice budou vždy existovat lidé, kteří je budou označovat za špatné rodiče. Ti tvrdí, že lžou svým dětem a utrácejí všechny jejich peníze za drogy. Jiní si zase myslí, že jsou finanční géniové, protože jejich děti budou milionáři, když jim takhle postupně šetří peníze. „Nic z toho není pravda, jsme jen dva rodiče, kteří dělají to nejlepší, co mohou,“ vysvětlila maminka dvou dcer.

Komentáře na sociálních sítích většinou chválí jejich prozíravost. „Přála bych si, aby tohle moje máma dělala se mnou. Utratila jsem vše, co jsem kdy vydělala,“ napsala jedna z komentujících. „Moje máma tohle dělala a měla jsem našetřeno asi půl milionu korun na svůj první dům ve 23 letech,“ dodala druhá. „Naučte je pracovat s rozpočtem, je to cenná životní dovednost,“ pochválila Laura.

Další články

Načítám