Hlavní obsah
Článek

Těsně před svými čtyřicátinami se dověděl, že mu zbývají maximálně tři měsíce života. Než stačil projít všemi v literatuře popsanými stádii vyrovnávání s takovou informací, měli pro něj lékaři nové – vlastně jen „lehce upravené“ – sdělení: Není to tak hrozné, možná přežiješ. Ani jedna prognóza nevyšla. Nikdo tehdy ještě netušil, co je to covid…

Zpěvák, kytarista a textař David Stypka měl za sebou kromě jiných tvůrčích počinů oceňované album Neboj nahrané s kapelou Bandjeez, hitový duet s Ewou Farnou Dobré ráno, milá, k němuž napsal text, a také cenu Anděl v kategorii Sólový interpret roku 2017.

„Já ho nebyl schopen vnímat – neuměl jsem správně prožívat hezké věci, to mě naučila až nemoc,“ popisoval později časopisu Reportér, jak prožíval velký životní kotrmelec v podobě prestižního ocenění.

„Pochop: lidi ti můžou gratulovat k cenám, jenže když radost nemáš čím přijmout, tak i kdyby tě po zádech plácal Bob Dylan, tobě to bude jedno. Ale pak se třeba stane, že dostaneš od života facku, a najednou se dokážeš radovat z toho, že jdeš s děckama na zahradu,“ líčil pocity z druhého kotrmelce, zdrcující diagnózy.

Novinář, grafik, prodavač svíček

David Stypka se narodil před 45 lety, 21. července 1979 v Dobré u Frýdku-Místku. Odmaturoval na gymnáziu a pak se z něj na deset let stal novinář.

„Byla to vážně asi jen souhra náhod, i když nějaké tvůrčí pnutí směrem k psaní a publikování jsem vždycky měl. Moje máma tehdy začala pracovat v Regionu Frýdecko-Místecko a bylo tam ještě jedno volné místo. Tak jsem to zkusil, a nakonec z toho byla asi desetiletá novinářská kariéra zhruba v šesti redakcích,“ svěřil se v rozhovoru pro web Mediator1.

„Vážím si toho, že mě (novinářská práce) naučila hledat protinázor. Prověřit informace, než se pustím do jejich interpretace. Taky určitý druh pokory s vědomím toho, že věci nebývají černobílé,“ popisoval, co mu novinařina dala. Zároveň se ale netajil skepsí: „Můžete lidem přinést až pod nos informace o tom, co mají na svědomí například vysoce postavení politici, a čtenářstvo je to ve snaze nebýt rušeno ochotno velmi snadno přehlédnout. Třeba za koblihu.“

Mezitím zkoušel obchodovat se svíčkami a prodávat na festivalech. Po letech psaní se v novinách stal „zlomákem“, tedy tím, kdo je odpovědný za jejich grafickou úpravu.

Nemoc odhalil tříletý syn

Na lokální hudební scéně se pohyboval od poloviny 90. let v kapelách MGH a Najzar. Pak začal experimentovat s novou hudební formou, takzvanými wake-up songy, tedy písněmi napsanými a nahranými hned po probuzení. Na tomto základě vznikla i kapela David Stypka a Bandjeez.

Dalo by se bez nadsázky mluvit o rozjeté kariéře. David ale vkládal spoustu energie i do své rodiny. S partnerkou Kateřinou si pořídili domek v jeho rodné obci, a také tři děti - Matyáše, Terezu a Kristiána.

Právě jeden z jeho synů – tehdy tříletý – vlastně pomohl odhalit tátovu nemoc, rakovinu slinivky. Skočil mu totiž na břicho. David už delší dobu cítil, že je s ním něco v nepořádku, bolest, kterou ucítil v tom okamžiku, jej ale konečně přiměla vyhledat pomoc. „Zašel jsem za sousedem, shodou okolností hrudním chirurgem, a on mě jako první – konečně! – poslal na cétéčko, které odhalilo vážnou chorobu,“ popisoval s odstupem času.

Prvotní diagnóza byla zdrcující, opakované vyšetření ale ukázalo, že ještě není pozdě na léčbu, která by mohla být úspěšná. „Trvalo osm hodin, než jeho kolegové dalším cétéčkem upřesnili, že to zdaleka není tak fatální. Osm hodin jsem žil s tím, že neuvidím, jak rostou děcka, a tenhle okamžik byl zásadní – uvědomil jsem si, že to vidět chci,“ svěřil se hudebník v rozhovoru pro Reportér.

Podstoupil chemoterapie a chirurgický zákrok, během několika měsíců zhubl 25 kilogramů, měl ale stále spoustu energie. „Během chemoterapie jsem jel jak fretka, a když skončily, tak taky. Tělo to nedávalo, protože dostalo strašnou ťafku, ale v tomhle jsem hroznej magor,“ líčil.

Operace přitom nebyla nic snadného: Přišel o celou slezinu. „Chirurg mi říkal, že představovala pro tělo strašný záhul. Třeba jako uběhnout pět maratonů za sebou,“ popisoval v talk show Tomáše Poláčka (Ne)blázni.

Když pak dorazil covid, rozhodně ho nezastihl v kondici, v níž by dokázal vzdorovat hned dvěma zákeřným nemocem najednou.

Mamince sliboval, že se vrátí…

„Věřili jsme v zázrak, že se uzdraví, že se na to přišlo včas. A pak dostal covid a šel do nemocnice,“ posteskla si Blesku Davidova maminka Marie Stypková, která za syna převzala v roce 2022 další ceny Anděl. In memoriam tehdy obdržel rovnou tři.

Když se nakazil koronavirem a začal mít problémy s dýcháním, zavolal si David sám záchranku. „On mi ještě předtím volal a říkal mi: Mami, neboj se, já se vrátím…“ Když jí pak z nemocničního lůžka psal, že je mu už lépe, všichni zadoufali, že se brzy skutečně zase vrátí ke svým nejbližším. Místo toho však 10. ledna 2021 zemřel…

Rodinu zachránila sbírka

Před smrtí ale nebojoval jen s chorobami. Kvůli omezením spojeným s pandemií covid-19 musel zrušit naprostou většinu svých koncertů v roce 2020. Platil přitom hypotéku. S rodinou se ocitl v kritické finanční situaci. Po jeho smrti tak museli pozůstalí řešit i existenční ohrožení.

Zachránila je finanční sbírka. Přispělo do ní přes 7000 dárců, vybralo se 4 511 959 korun. „Milí, ze srdce chci poděkovat vám všem, kteří jste se rozhodli mně a mým dětem pomoct a dokázali jste společnými silami dát dohromady naprosto neuvěřitelnou částku. Za každou jedinou korunu děkuji. Chci vám všem říct, že díky vašim darům se nám daří žít klidný a spokojený život, i když tady David není,“ reagovala maminka jeho dětí na webu Znesnaze21.cz.

Píseň pro kamaráda do nebe

Kamarádi ze skupiny Mirai věnovali Davidovi píseň Lítej. Hudební klip k ní byl zveřejněn přesně rok od jeho úmrtí.

„Odešel nám dnes v noci kamarád. Jeden z největších. Člověk, který mě inspiroval od mých 14 a byl vzorem ve smyslu přirozené autority, charismatu, autorství, který mě učil psát, sám se podílel na spoustě našich skladeb. Který mi svým géniem, intelektem a vtipem dával pocit kdykoliv jsme spolu v začátcích přejeli hranice Frýdku, že i když je Praha pro kluky z Frýdku a priori cizí svět, najednou tam člověk vedle Davida patřil. Měl jsem s Tebou pocit, že Frýdek pod Tvou skrytou záštitou dobývá republiku,“ vzkázal tehdy prostřednictvím sociálních sítí do muzikantského nebe zpěvák Mirai Navrátil.

Další články

Načítám